hren

DIJETE S MAJKOM, OTAC OPTUŽEN
Priča o tragičnim događajima u jednoj kaštelanskoj obitelji, u kojoj je dijete s posebnim potrebama bilo predmet manipulacije jednog roditelja prema drugom i u kojoj je majka više od godinu i po dana pokušavala vratiti dijete u svoj dom gdje pripada, o čemu smo pisali u rujnu prošle godine, napokon se za neke  privodi sretnom kraju, dok se za druge nastavlja reakcijom Općinskog državnog odvjetništva.

Ovu tužnu priču sa napokon sretnim završetkom, obilježio je cijeli niz zakonskih i pravnih situacija koje smo u našem tekstu opisali kao apsurde, koji se događaju u provedbi tih zakona.
No, kako kažu, pravda je ponekad spora, ali dostižna pa je od prije nekog vremena maloljetni dječak, kojeg je otac odveo od majke, iako je majka prema sudskoj odluci bila zakonska djetetova skrbnica, i čije se zdravstveno stanje tijekom godine i po života u neodgovarajućim uvjetima  pogoršalo, ponovno s majkom u Kaštelima, a Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je uvjetnu kaznu zatvora za oca koji je dijete koristio u zlostavljanju bivše supruge.

Kako stoji u optužnici, otac je u razdoblju od godine dana, od svibnja 2018. godine do lipnja 2019. godine bivšoj supruzi putem mobitela slao različite vrste poruka prijetećeg i uvrjedljivog sadržaja. Između ostalog, Mira, kako smo je mi tada nazvali u našoj priči, dobivala je poruke poput „droljo“, „sotono“, kako je treba zapaliti i slično. U optužnici se navodi da je i dijete s posebnim potrebama nagovarao da slične stvari viče majci, a svojim postupcima otac je, prema mišljenju tužiteljstva, počinio dva kaznena djela i to povredu djetetovih prava i nasilje u obitelji.  
Navode iz optužnice otac je na saslušanju odbacio, no kao dokaz su poslužile kopije svih navedenih poruka.
Općinski sud u Splitu tako za oca traži kazne od šest i osam mjeseci zatvora za  pojedino kazneno djelo te da mu se izrekne uvjetna kazna zatvora od deset mjeseci uz rok kušnje od dvije godine te je predloženo i  njegovo psihijatrijsko vještačenje.

Kako je otac u međuvremenu napustio Kaštela te se vratio u Zagreb, ali ne preuzima upućene sudske naloge, u ovom trenutku zagrebačka policija nastoji ga pronaći te ga dovesti pred suca Općinskog suda u Splitu.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij