hren

OBITELJSKI CENTRI KAO STRUČNA POMOĆ GRAĐANSTVU
Obzirom na pojačane mjere sigurnosti i zaštite radi sprečavanja širenja pandemije sukladno  važećim preporukama i uputama nadležnih tijela putem podnesaka ili telefonskih poziva učestalo nam se obraćaju roditelji, članovi obitelji, osobe koje su u samoizolaciji ili imaju poteškoća u svakodnevnom funkcioniranju i prilagodbi drugačijem načinu života.

U odnosu na sve promjene koje su nastupile mogu se očekivati poteškoće u obiteljskom funkcioniranju u kriznoj situaciji te povećani broj sukoba, pa čak i nasilja u obiteljima koje žive zajedno oko radnih i školskih obaveza, brige za starije osobe, obavljanja svakodnevnih obveza, načina komunikacije, prilagodbe u svakodnevnim životnim situacijama, zabrane izlazaka, brige oko egzistencije i dr.  kao i kod obitelji u kojima je roditeljstvo razdvojeno i treba im stručna pomoć oko postizanja dogovora vezano uz sadržaje roditeljske skrbi  i svakodnevnu brigu o djeci, odnosno trebaju stručnu pomoć i upute na koji način reagirati i organizirati život sa djecom u situaciji socijalne izolacije i posebnih mjera zaštite.

U svim tim situacijama kada pojedinci, roditelji ili članovi obitelji nisu u mogućnosti samostalno postići dogovore ili trebaju psihosocijalnu pomoć i podršku,  usluga savjetovanja i pomaganja ili usluga obiteljske medijacije su preporučene intervencije i vrlo efikasne metode očuvanja mentalne stabilnosti ili  suzbijanja eskalacije eventualnih sukoba u obitelji.

U  ovom periodu usluge savjetovanja i pomaganja i obiteljske medijacije sukladno uputama nadležnih tijela provode se isključivo putem elektroničkih medija ili telekomunikacijskih sredstava (Skype, WhatsApp, Viber, Zoom i sl.), a provode ih  posebno educirani stručnjaci zaposleni u podružnicama obiteljskih centara.

Usluge koje pruža obiteljski centar  nisu  obavezne već isključivo dobrovoljne i građani se mogu  sami javiti  vezano za različite obiteljske situacije, organizaciju života, smanjenje stigmatizacije i suzbijanja eventualnih sukoba između članova obitelji u ovoj izvanrednoj situaciji.

Obiteljski centar u Splitu možete kontaktirati putem telefona 384-364 ili mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij