hren
 

MOGUĆ POTPUNO BESPLATAN MJESEČNI IZNOS VRTIĆA
Preko tisuću i pol djece koliko ih je upisano u kaštelanske vrtiće, bilo da je riječ o gradskom, privatnom ili vjerskom trenutno su doma sa svojim roditeljima te ne trebaju usluge predškolskih ustanova jer istu sudbinu dijele i njihovi roditelji te tek rijetki od njih idu na posao. Hoće li takvi roditelji  biti u potpunosti oslobođeni plaćanja vrtića ovisit će o odluci kaštelanskog Gradskog vijeća.

Trenutno je u kaštelanskim vrtićima petero djece u odgojnim grupama, dvoje u DV Kaštela, troje u privatnom vrtiću Čarobni Pijanino, dok su vjerski vrtići  zatvoreni jer nije bilo zainteresiranih roditelja koji bi svoju djecu dovodili. U gradskom vrtiću  DV Kaštela koji ima jedanest  objekata  u koje je upisano 843 djece,  samo je jedan dežurni i to dječji vrtić Maslina u Kaštel Štafiliću u koji trenutno dolazi dvoje djece.

-Imamo dvoje djece svaki dan jer su im roditelji zdravstveni djelatnici i trenutno rade. S djecom je jedan odgajatelj  i pomoćnica, a rade i dva kuhara u kuhinji koji osim za potrebe vrtića hranu spremaju i za beskućnike s područja Kaštela – kazala nam je Ivanka Vučica ravnateljica DV Kaštela i dodala da su ostali djelatnici na godišnjem odmoru te kako daljnje odluke očekuju od osnivača vrtića, Grada Kaštela.

-Kompletnu odluku će donijeti Grada Kaštela, očekujemo informacije za mjesec travanj kao i odluku o tome hoće li se roditelje potpuno osloboditi plaćanja vrtića, ići ćemo korak po korak– rekla je Vučica.

Slična situacija je i s privatnim vrtićem Čarobni Pianino. Od šest objekata koliko ih imaju na području Kaštela za sada rade samo dva, a ostali će se otvarati ovisno o potrebi roditelja.

-  Trenutno, zaista mali broj djece dolazi u naše vrtiće, za sada rade dva vrtića od toga jedno dijete dolazi u vrtić u Kaštel Gomilici, a dvoje ih je u našem vrtiću u Kaštel Lukšiću – povrdila nam je Virna Sasso osnivačica dječijeg vrtića Čarobni Pianino  u koji je trenutno upisano 549 djece.

Zašto ovih troje djece ne borave u jednom, takvozvanom dežurnom vrtiću, pojasnila nam je Sasso.

-U tom slučaju radimo roditeljima problem jer neki koji žive u gornjim Kaštelima trebali bi poprilično vozit do dežurnog vrtića, a dodatni problem bi stvorili onima i koji nemaju auto – ispričala nam je u razgovoru Sasso i dodala da i prema naputku Civilne zaštite u skupinama ne smiju imati više od troje djece i ne smiju se miješati djeca jaslične i vrtićke  kako bi se izbjegao veći socijalni kontakta i mogućnost prijenosa zaraze.

Dodajmo i kako su voditelji svih šest objekata ovog vrtića prije deset dana obavijestili roditelje da u slučaju potrebe za vrtićem trebaju nazvati dan prije i u tom slučaju će njihov vrtić biti otvoren.

 - Za sada radi šest odgojitelja u svojim grupama, a dežura njih dvanaest ukoliko se netko od roditelja javi da treba dovesti dijete. Takvi odgojitelji su trenutno kući i po pozivu će biti dostupni od 6 ujutro do 21 sat, ovisi o potrebi roditelja – kazala je Sasso i pojasnila što će biti s mjesečnim plaćanjem vrtića.

-Što se tiče četvrtkog mjeseca, mi kao ustanova roditelje koji ne dovode djecu u vrtić smo oslobodili pedeset posto sudjelovanja u plaćanju mjesečnog iznosa, to smo mogli radi smanjenog troška prehrane. Da bi roditeljima bio putpuno besplatan vrtić, obratili smo se Gradu koji će na Gradskom vijeću i to na prvoj sljedećoj sjednici iznijeti tu točku. Naš zahtjev je da Grad preuzme na sebe ovu drugu polovicu sudjelovanja u plaćanju mjesečnog iznosa za vrtić – rekla je Sasso i ispričala kako Čarobni Pijanino ima 170 djelatnika, od toga 68 odgojitelja koji rade u sedam lokalnih samouprava te da i njih čekaju teški dani ukoliko se virus dugo zadržati u našoj zemlji.

-Ovako ćemo moći funkcionirati do kraja svibnja do kad  se ne iskoriste svi godišnji odmori, a šta će s nama biti poslije toga, ne znam. Veliki pritisak će biti na ljeto jer su roditelji sada na godišnjem odmoru i u tom slučaju ćemo se izvuć, ali ako to potraje duže pa se otegne i preko ljeta zaista nisam sigurna kako ćemo – kazala je Sasso te s optimizmom dodala da sada ne želim o tome niti razmišljati te kako se nada ljepšem scenariju.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij