hren

PRED NJIMA JE ZIMA
Kaštelanka Tina Parada prije nešto više od šest godina svoje mjesto pod suncem, zajedno s obitelji, našla je na zapadu Australije, gdje danas živi u mjestu Rockingemu, u blizini Pertha. Upravo ona bila je naša sljedeća sugovornica na temu Kaštelana u svijetu u vrijeme koronavirusa te nam je  opisala kako se Australci bore s pandemijom te kako izgleda njihova svakodnevica zadnje vrijeme.

- Mi još nismo u potpunoj izolaciji, a ljudi koji se osjećaju ugroženi, mogu se izolirati, no nije određeno od strane vlasti kao obavezno. Obaveza izoliranja tijekom dva tjedna stoji samo za one koji pristignu  iz neke druge države. Virus je u Australiju, kao što se i zna, stigao upravo s onima koji su se vratili s praznika. U ovaj kraj Australije, posebno Freemantle, vraćaju se i kruzeri, a utvrdilo se da je na kruzerima bilo poprilično zaraženih. Sada se putnici s kruzera smještaju na jedan mali otok, Rottnest island, gdje svi moraju proći karantenu od 14 dana.
Upravo od danas zatvorene su granice Zapadne Australije i nema više putovanja s ovog područja ili u ovo područje, a od 26. ožujka na snazi je zabrana putovanja u Australiju i iz nje.
Škole i vrtići još uvijek nisu u potpunosti zatvoreni jer djeca kojoj roditelji rade, odnosno ne mogu posao raditi od kuće, idu u školu, a tako i djeca u vrtić. Onaj dio koji ne ide u školu prati nastavu on line. Pred nama su dva tjedna školskih praznika i još se ne zna hoće li nakon praznika škole ponovno otvoriti svoja vrata.
Otkazani su svi koncerti, javna okupljanja s više od dvoje ljudi,  moja djeca ne idu na folklor, a karate imaju on line s trenerom preko aplikacije. Još uvijek se može prošetati do parka, djeca voze bicikle, no vidljivo je da svi paze na rastojanje  – dio je onoga što smo doznali.

Kako nam Tina kaže, prehrambene trgovine i ljekarne rade normalno, dok su ostale trgovine, poput butika, nekih specijaliziranih trgovina i slično, od prije nekoliko dana počele zatvarati svoja vrata. Klasičnim sistemom ne rade ni kafići i restorani već samo za uslugu „take away“, a uklonjeni su im stolovi i stolice gdje bi se pojedinci mogli okupljati.

- Moram kazati da je kod nas već tjednima nestašica osnovnih namirnica i potrepština i to toalet papira, dezinfekcijskih sredstava za ruke iza površine,  različite konzervirane hrane, brašna, kvasca, palente,  griza i sličnog.  Imali smo i nestašicu  mesa, no sada je stanje u redu. Tjestenine ima pa nema, passate i pelate također. Kao i u brojnim drugim državama i kod nas vlada nestašica zaštitnih maski i rukavica  – nabrojila nam je Tina, a mi smo mogli zaključiti kako je kod nas stanje ipak bolje u tom pogledu.

I australsko gospodarstvo već trpi posljedice korone pa je, kaže nam naša sugovornica, bez posla ostalo oko milijun ljudi. Među mjerama kojima se pomaže građanima je ne plaćanje vrtića i za djecu koja ga pohađaju, a umjesto njih to će učiniti država, što je inače, za razliku od Hrvatske, za roditelje u Australiji popriličan izdatak. Za sve one koji su izgubili posao ili su morali zatvoriti svoje radnje država je pripremila poseban dohodak  „New start allowance“. Ukoliko si izgubio posao, država je odredila, da ti se zamrznu pojedina plaćanja.

- U Australiji u ovom trenutku ima službeno oko 5.100 zaraženih te 23 preminule osobe. Najviše zaraženih je u New South Wallesu, više od dvije tisuće, potom slijedi Victoria s više od tisuću zaraženih, Queensland s više od njih 800, dok je u Zapadnoj Australiji zabilježeno 400 slučajeva. Najmanje ih je, očekivano, u Northern Territory, 20 slučajeva.
Kod nas je u jednu ruku sve još neizvjesno jer smo za sada iza Europe, no morate znati da je pred nama zima, a mnogi pretpostavljaju da će upravo zima pogodovati lakšem širenju virusa – ustvrdila je Tina i napomenula da je prije nekoliko dana vratila avionske karte za 6. travnja, kada je zbog školskih praznika i ona u školi u kojoj radi trebala dobiti dva tjedna odmora te zajedno s obitelji otputovati u Hrvatsku.

   

Foto: privatni album


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij