hren

BORBA PROTIV KORONE NA SVIM MERIDIJANIMA
Pandemija koronavirusa u brojnim je državama zadnjih nekoliko mjeseci promijenila način života, u zaštiti od koronavirusa  države donose, dok  stanovnici provode određene mjere, a kako sve izgleda pitali smo nekolicinu Kaštelana koji danas žive i rade u nekoj od država svijeta. Među onima koje smo kontaktirali je i Dražen Koprolčec iz Kaštel Kambelovca, koji već duže vremena radi u Katru.

Kako nam je naveo u razgovoru, situacija u Katru slična je situaciji u Hrvatskoj i nekim drugim državama, u kojima se nastoje smanjiti okupljanja i nekontrolirano širenje virusa.

- Svi shopping centri su zatvoreni ima već desetak dana, a sva javna okupljanja zabranjena su, zatvorene su škole, vrtići, džamije, crkve.  Javne ustanove rade samo online pa se tako online izdaju  dokumenti, produžavaju registracije i slično. Zatvoreni su frizerski saloni, saloni za ljepotu i masažu, fitness centri, auto saloni i ostale trgovine koje ne prodaju prehrambene proizvode.  Zatvoreni su i svi restorani, ali im je ostavljena opcija dostave hrane na kućnu adresu.
Javni promet metroom i autobusima je obustavljen, a stanovnici koriste taksi prijevoz.
Nema nestašice hrane i lijekova, ponekad nedostaje zaštitnih rukavica i  dezinfekcijskih gelova za ruke, no brzo dolaze u trgovine i pri tome je uvedeno da se, recimo, može kupiti samo jedan dezinfekcijski sprej ili gel.
Nadležni ovih dana razmišljaju o uvođenju karantene i to tijekom 12 sati, odnosno od 19 sati navečer do 6 sati ujutro, što će uslijediti uskoro. Kako najavljuju, ako bude potrebno, uvest će se i potpuna karantena – ispričao nam je Dražen i naglasio kako je ulazak u Katar zabranjen za sve strance pa tako u državu može ući samo domaće stanovništvo, koje po dolasku mora proći obavezna medicinska testiranja i dva tjedna provesti u karanteni u hotelima posebno pripremljenim za takve slučajeve.

Iako je javni prijevoz za sada ugašen, još uvijek su u funkciji zračne luke, no samo za putovanja u tranzitu te odlazna putovanja, a Qatar Airways nudi besplatne promjene datuma letova ako je to potrebno, povrat novca ili voucher za neko drugo putovanje do kraja ove godine.

I organizacija rada uređena je u skladu sa situacijom pri čemu značajan broj građana, baš kao i u Hrvatskoj, poslove obavlja od kuće, koliko je to moguće.

- Tako i ja radim od kuće preko interneta i mobitela pa  izlazim tek dva puta tjedno po namirnice. Moja firma radi posao od nacionalnog interesa pa nam spremaju propusnice, kako bi mogli funkcionirati  u slučaju najavljene karantene.
Moram naglasiti da su svi  gospodarski subjekti  oslobođeni plaćanja najma prostora, a svim privatnim i poslovnim subjektima obustavljene su rate kredita, nema kamata te je sve vezano uz kredite za sada zamrznuto.
Ono što je sve obradovalo je činjenica da je katarski emir osigurao osobne dohotke svima koji su morali zatvoriti svoje poslovanje u ovome periodu te svima koji se zbog ove situacije nađu u otežanim financijskim problemima – navodi nam dalje Dražen.

Cijela situacija s koronavirusom Draženu je poremetila i planove za odlazak obitelji pa još uvijek ne zna kada će doći u Kaštela.

- Plan mi  je bio doći kući za Uskrs, ali novi plan je da nema plana.
Trenutno je upitno putovati, ne zna se tko sve putuje, s kim ćeš imati kontakte na aerodromu, u avionu. Kako organizirati dolazak u Hrvatsku, Kaštela, kako proći samoizolaciju ili karantenu, bi li ugrozio obitelj?!
I poslije svega toga bilo bi pitanje da li bi se mogao vratiti na posao u Katar, bi li izgubio posao?!
Za sada je ovdje OK, imam minimalne kontakte s drugim osobama pa je pomalo dosadno bez svojih najbližih koji mi nedostaju, no firma radi, plaća ide. Naravno, sve se mijenja svakodnevno i tko zna što sutra nosi, a zavisno kako se sve bude odvijalo,  tim smjerom ići će i moji planovi – zaključio je Dražen.

Inače, hrvatsko veleposlanstvo smješteno u glavnom gradu Katara Dohi, hrvatske građane u toj državi redovno obavještava o kontakt telefonima, organiziranim letovima te svim drugim informacijama koje su Hrvatima u ovom trenutku važne, a posebno je organizirano i prikupljanje humanitarne pomoći za suzbijanje koronavirusa, ali i posljedica potresa u Zagrebu.

Većina fotografija nastala je prije izbijanja pandemije…

   

Foto: privatni album


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij