hren

GRAĐANI SA SUMNJOM NA SIMPTOME KORONAVIRUSA NEDJELJOM ZAKINUTI ZA LIJEČNIČKE UPUTE U KAŠTELIMA
- Živim u Kaštelima. U subotu počnem dobivati simptome koronavirusa. Prema pravilima trebam se javiti svom liječniku, ali on vikendom ne radi, nazovem ambulantu na Mertojaku koja me uputi mom liječniku. Ostanem doma jer ne znam što da radim. U Split ne mogu jer nemam propusnicu koju mi treba izdati moj liječnik. Dolazi nedjelja, moje stanje postaje teže, ni ukućanima nije bolje... - poruka je to, koju je tijekom vikenda, poprilično zabrinuti sugrađanin poslao redakciji Portal grada Kaštela.

Osim straha da su zaraženi koronavirusom i brige hoće li biti pozitivni, nekoliko osoba iz Kaštela tijekom vikenda, zadesio je problem kako do ambulante COVID 19 na Mertojaku u Splitu. Riječ je o ambulanti koja je trenutno prenamjenjena isključivo za osobe koji sumnjaju da su zaražene virusom. Naime, takve osobe s područja Kaštela trebaju propusnicu da bi izašli iz grada, a koju im izdaje njihov odabrani liječnik obiteljske medicine. Ukoliko njihov liječnik ne radi, trebaju se javiti dežurnom liječniku, a vikendom, odnosno nedjeljom prijepodne, liječniku dežurne ambulante u Kaštel Sućurcu.

U slučaju sugrađanina koji nam se javio, upravo liječnika dežurne ambulante u Kaštel Sućurcu u nedjelju nije mogao dobiti na telefon jer ga, što je potpuno apsurdno,  ni nemaju. Dežurni liječnik obiteljske medicine u Kaštelima, prema odluci Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije radi nedjeljom od 8 do 15 sati na adresi Kneza Trpismira 1 u Kaštel Sućurcu. To je vidljivo i na njihovim stranicama, ali uz popis liječnika za cijelu godinu koji trebaju odraditi svoja dežurstva, nema istaknutog kontakt telefona dežurne ambulante, a što je vidljivo na stranicama https://dz-sdz.hr/dezurstva/

To nam je potvrdila i kontakt osoba Županijskog Doma zdravlja Sandra Lučić Čović, koja je zadužena za dežurstva liječnika u ambulantama tijekom nedjelje, blagdana i praznika.

- Liječnik dežurne ambulante u Sućurcu je radio u nedjelju, prema radnom vremenu. Ali ambulanta nema nikakav telefon, ne može se nazvati dežurnog liječnika, može se samo osobno doći u ambulantu – kazala nam je Lučić Čović,kojoj smo u razgovoru napomenuli kako liječnik dežurne ambulante u tom slučaju nije u mogućnosti dati propusnicu osobama koje sumnjaju da su zaražene koronavirusom.

- Da u pravu ste, pod hitno moram postaviti ovo pitanje nadležnima da riješe jedan mobitel za liječnika dežurne ambulante – kazala nam je Lučić Čović te nas je obećala kontaktirati čim dobije nekakav odgovor.

Odgovori su se tijekom vikenda tražili i u Stožeru civilne zaštite Grada Kaštela

Kontaktirali smo i  Stožer civilne zaštite Grada Kaštela kako bi doznali jesu li se građani tijekom vikenda javljali te je li među njima bilo onih koji su sumnjali na zarazu virusom. Da je poziva bilo potvrdila nam je načelnica Stožera Jadranka Matok Bosančić, koja je zabrinute osobe savjetovala prema mjerama koje se provode. U razgovoru nam je napomenuto kako je važno razlikovati osobe koje su u samoizolaciji od onih koje sumnjaju da su zaražene, kada je u pitanju odlazak do ambulante na Mertojaku.

- Osobe koju su u samoizolaciji propisanoj od epidemiologa ili infektologa u COVID 19 ambulantu na Mertojaku odlaze specijaliziranim sanitetnim vozilom koji dolazi po njih. Za razliku od osoba koje sumnjaju da su zaražene jer imaju određene simptome, oni trebaju autom doći do ambulante ili mogu ići taxijem, jer je taxi ovlašten za rad u trenutnoj situaciji – kazala nam je Matok Bosančić i dodala da za prijevoz ne traže pomoć Crvenog križa jer oni nisu zdravstvena ustanova, ali da u svakom slučaju trebaju propusnicu liječnika. Nas je zanimalo i konkretno šta je s osobama koje nedjeljom trebaju propusnicu.

- Dežurni liječnik izdaje propusnicu jer je preko vikenda osigurano dežurstvo, a u slučaju da nema dežurnog liječnika, liječnik s hitne pomoći može dati propusnicu – rekla nam je Matok Bosančić.

Vođeni tom informacijom kontaktirali smo hitnu pomoć u Kaštel Starom.

- Takva osoba može doći do naše hitne i mi možemo dati osobi urgnetni list koji služi kao propusnica. Ulazna vrata hitne pomoći su zaključana. Treba pozvoniti i u tom slučaju medicinska sestra s rukavicama i maskom izlazi van da bi se obavio razgovor  – kazala nam je dr. Brankica Božinović voditeljica hitne službe u Kaštel Starom i dodala da je prilikom dolaska na hitnu pomoć nužno poštivati pravila sukladno mjerama Nacionalnog stožera te da ih takve osobe telefonom obavijeste o svom dolasku.

Doktorica Božinović u razgovoru se osvrnula i na to da oni na hitnoj, nažalost imaju takav opis radnog mjesta da odlaze u kućne posjete pacijentima koji imaju i temperaturu i kašlju, dok primarna praksa najčešće to odrađuje preko telefona te tako veliki teret pada upravo na hitnu službu.

Liječnicima i cijelom medicinskom osoblju treba pripisati velike zasluge u radu i trud koji ulažu tijekom pandemije koronavirusa u našoj zemlji radeći danonoćno, pod punom zaštitnom opremom. Jednako tako dramatično je i za sve one koji su trebali pomoć jer su se prije svega željeli pridržavati mjera zaštite kako bi u slučaju da se ustanovi da su zaraženi koronavirusom, bili u što manjem socijalnom kontaktu.

Odgovornost koju pokazuju građani zasigurno je za svaku pohvalu, a nadajmo se da će tako biti i sa Županijskim domom zdravlja. Nadamo se da će do idućeg vikenda, točnije u nedjelju, liječnici dežurne ambulante u Kaštel Sućurcu imati na raspolaganju telefon na koji će ih se moći kontaktirati, posebice osobe koje sumnjaju da su zaražene, iako se nadamo da će takvih osoba biti što manje.

O svemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti, a do tada ostanite doma te prilikom izlaska iz domova pridržavajte se mjera Nacionalnog stožera kako bi bilježili što manji broj zaraženih, a za sada Kaštela broje troje zaraženih virusom COVID 19 te im je opće zdravstveno stanje stabilno.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij