hren
 

U periodu od 9 sati jutros, imamo 22 pozitivna bolesnika od COVID-19, što daje ukupan broj od 657 pozitivnih bolesnika, izvjestio je konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući kako je to, ako se uzme u obzir period od 24 sata povećanje za 71 bolesnika. U odnosu na jučerašnji dan, kada je bilo novih 84 zaražena i prekjučerašnji dan s novih 91, to predstavlja određeno smanjenje, kazao je Beroš.

Ukupno je testirano 5215 bolesnika, u odnosu na jutros to je 277 testiranih više, dok je u ovom trenutku ukupno pet preminulih jer je u Klinici za infektivne bolesti preminuo još jedan bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi", rekao je ministar, izražavajući sućut obitelji.

Dodao je kako ukupno imamo 49 oporavljenih bolesnika, što je četiri više u odnosu na jutrošnje brojke, zahvaljujući ljekarnicima jer oni osiguravaju kontinuiranu opskrbu lijekovima na području čitave Hrvatske.

- Ono s čime se danas suočavamo lijepo je vrijeme i normalno je da svi želimo van, no kako mnogi stručnjaci upozoravaju dolazi najkritičnije razdoblje epidemije stoga moramo zajedno djelovati da bi umanjili širenje ove bolesti - dodao je Beroš naglašavajući kako kao liječnik vjeruje da je to moguće i poručio još jednom da ostanimo svi skupa doma.

Ministar unutarnjih poslova i član Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović kazao je kako Stožer civilne zaštite dobija brojne upite onih koji žele pomoći u borbi protiv virusa te zahvalio svima jer smo ponovo na putu da pokažemo kako imamo veliko srce, kazao je ovom prilikom Božinović . Kazao je i kako svi oni koji žele pomoći, sve potrebne informacije mogu pronaći na mrežnoj stranici koronavirus.hr, taj donacijski program pokrenula je Vlada Republike Hrvatske i on omogućuje svima koji žele a doniraju financijska sredstva, medicinsku i drugu zdravstvenu opremu, hranu i kućne potrepštine za Hrvatski crveni križ, pojasnio je.

- Nikad nije dovoljno ponavljati, osobito našim sugrađanima i stanovnicima cijele Hrvatske koji imaju kronične bolesti da su oni izrazito u riziku za ovu novu infekciju i da se oni u prvom redu trebaju jako paziti. Na sreću, nemamo podataka da je netko novi stavljen na respirator, no realno možemo očekivati da će biti još ljudi jer imamo sve veći broj osoba s težim i kroničnim oblikom bolesti - još jednom je pozvala sve da shvate situaciju ozbiljno i čuvaju se dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

U našoj županiji još je 13 osoba u odnosu na jutros pozitivno na koronavirus

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 13 osoba u odnosu na jutros pozitivno na koronavirus. Od toga jedna je osoba iz Brela, jedna iz Solina, a ostali s područja grada Splita. Tri osobe su zdravstveni djelatnici. Osobe se nalaze u samoizolaciji i dobrog su općeg zdravstvenog stanja. U ovom trenutku na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 65 osoba pozitivno na koronavirus, saznajemo iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij