hren

LUKA NAUTIČKOG TURIZMA RADI UZ SIGURNOSNE MJERE ZAŠTITE
Kako opstati za vrijeme krize uzrokovane koronavirusom, s obzirom da su mnogi radnici trenutno u nemogućnosti obavljanja svojih poslova te su zbog mjera i novonastale situacije poslani svojim kućama, pitanje je koje je zadesilo gotovo sve vlasnike tvrtki i poduzetnike u Kaštelima. Okolnosti ove pandemije znatno će utjecati na poslovanje mnogih, s toga se trenutno  traže najbolja rješenja i načini da se, prije svega, zadrže radna mjesta.

Tvrtka Marina Kaštela iz Kaštel Gomilice, koja ima oko stotinjak zaposlenih radnika, prije pet dana  bila je obavezna donijeti mjere privremene obustave rada. Time su zatvorili vrata svojih ugostiteljskih objekata i drugih pripadajućih objekata za javnu upotrebu te su svoje zaposlenike do daljnjeg uputila na godišnji odmor ili na korištenje slobodnih dana.

- Radi zaštite korisnika naših objekata i radi zaštite naših zaposlenika,  bili smo obvezni donijeti mjeru privremene obustave rada, što će bez sumnje rezultirati određenim poslovnim gubitcima. Tražimo najbolja rješenja i načine da zadržimo sva radna mjesta marine koja ima nešto više od stotinjak zaposlenih, od kojih tek trideset posto trenutno radi, i to oni koji mogu raditi od kuće te oni koji rade u upravi tvrtke. Osamdesetak radnika je poslano na godišnji odmor ili na korištenje slobodnih dana – kazala nam je direktorica tvrtke Ivana Smoljić.

- Svakako ćemo nastojati iskoristiti neke od mjera, koje je Vlada RH predstavila svojim paketom, kako bi očuvali  radna mjesta obzirom na narušene gospodarske prilike. Upravo pripremamo dokumentaciju  kako bi je predali za potpore koju nude – rekla nam je u razgovoru Smoljić.

Da je prioritet njihove tvrtke, očuvanje radnih mjesta svih zaposlenika, potvrdio nam je i vlasnik Marine Kaštela, Joško Berket, kazavši kako će poduzeti sve da radnici ne izgube svoja radna mjesta te je napomenuo više puta da trenutno trebaju voditi računa o sebi i da ostanu u svojim kućama jer se samo tako možemo boriti protiv virusa.

U Marini Kaštela sve je utihnulo, tek je užurbano u upravi tvrtke, dok je luka nautičkog turizma pod budnim okom dežurnog mornara jer je otvorena uz ograničeno kretanje te sigurnosne mjere korisnika.

- Marina je službeno otvorena. Mi smo i po preporukama Udruženja marina te prema uputama Stožera Civilne zaštite svojevrsno ograničili kretanje i nadziremo ulaz marine uz sigurnost korisnika – kazala  je Smoljić i dodala kako su organizirali dežurstva te nastoje da sve skupa ne utječe na sigurnost funkcioniranja marine, a istovremeno i na zdravlje njihovih zaposlenika koji dežuraju. Prema njenim riječima, luke nautičkog turizma nisu u kategoriji onih koji trebaju biti zatvorene kao i zračne luke.

- Ovo će sigurno biti jedna od težih sezona za cijeli turistički sektor RH, pa time i za luke nautičkog turizma kao i za sve sudionike u radu nautičkog turizma, a utjecaj COVID-19 na samu predsezonu i sezonu moći ćemo komentirati tijekom lipnja kada ćemo imati i neke brojčane pokazatelje i projekcije te usporedbe s istim razdobljem prošle godine – rekla je Smoljić i poručila da se nadaju da će svi zajedno uz pomoć preporučenih mjera očuvanja zdravlja uspješno prebroditi nastalu krizu i ponovno se vratiti uobičajenom životu i aktivnostima.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij