U trenutnoj situaciji taxi prijevoz jedini je način kojim građani bez vlastitih vozila i mogućnosti vlastitog prijevoza, mogu brzo stići od jedne do druge točke, čime taxisti imaju još veću odgovornost, zbog čega je Nacionalni stožer u subotu donio odluku o mjerama zaštite  koju provode pružatelji usluge taxi prijevoza.

Kao mjere zaštite navedeno je održavanje udaljenosti u socijalnom kontaktu pa se tako nalaže da klijent sjedi na stražnjem sjedalu dijagonalno od vozača, a važno je tijekom vožnje osigurati adekvatnu ventilaciju.  Potrebno je i izbjegavati nezaštićeni kontakt s putnicima i njihovom prtljagom, a pri rukovanju prtljagom koristiti zaštitne jednokratne rukavice.
Putnike koji kašlju taxi vozači trebaju zamoliti da prekriju usta i nos  maramicom, a ono što je izuzetno važno je da između klijenata rade stanke od najmanje 15 minuta, tijekom kojih će provjetravati vozilo.

Prema navedenoj odluci pružatelji usluga taxi prijevoza moraju provoditi čestu higijenu ruku dezinfekcijskim sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola te trebaju izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta, kao i održavati distancu u svakodnevnom kontaktu.
Bitna je i higijena samog vozila  pa pružatelji usluga moraju osigurati da u vozilu ima dovoljno papirnatih maramica, PVC rukavica te dezinfekcijskih sredstava i maramica za čišćenje površina u autmobilu  i POS uređaja. Vozaćko mjesto i kabina moraju se povremeno pobrisati sredstvima za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama.

Dio odluke odnosi se i na obvezu poslodavaca da vozače educiraju i obavještavaju o bolesti i općim preporukama, uz osiguranje uvjeta rada primjerenih situaciji, poput dovoljnih količina sapuna i jednokratnih ubrusa u sanitarnim čvorovima, redovito čišćenje prostora dezinfekcijskim sredstvima, te organiziranje normalnog funkcioniranje u prostorima većih taxi prijevoznika i u pozivnim centrima.

Mjere propisane odlukom pružatelji usluga moraju istaknuti na vidljivo mjesto u vozilima kojima obavljaju uslugu taxi prijevoza.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada