hren

ANGAŽMANI SVEĆENIKA I VJERNIKA
U skladu s Odredbom biskupa HBK, a u vezi sprječavanja širenja koronavirusa, od petka se u Hrvatskoj ne održavaju otvorene mise, a svećenici slave svete mise bez sudjelovanja zajednice. No, u nekim župama crkve su otvorene pod određenim uvjetima, kako bi vjernici, koji osjete potrebu, mogli iste pohoditi pa je tako i u župama u Kaštel Gomilici i Kaštel Kambelovcu.

Župna crkva u Kaštel Gomilici tako će za vrijeme trajanja epidemije biti otvorena tijekom dana od 10 do 12 sati i od 17 do 19 sati. U Kaštel Kambelovcu crkva će biti otvorena od 10 do 12 sati te od 15 do 17 sati, kako je naglašeno, pod uvjetima koje je propisala HBK.
A ti uvjeti su da su crkve otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti, da u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem dva metra, a tijekom vremena kada je crkva otvorena ulazna vrata joj moraju biti stalno otvorena , a u crkvi se moraju provoditi pojačane mjere higijene i čišćenja.

Informacije iz dijela kaštelanskih župa, o eventualnim otvorenim crkvama za vjernike, nismo uspjeli dobiti, a u dijelu župa su nam župnici kazali kako za sada ne mogu osigurati sigurne mjere zaštite za vjernike te crkve u tim župama neće biti otvorene, a ako dođe do promjena, vjernici će na vrijeme biti obaviješteni.

Prijenosi misa

Uz molitvu župnika i drugih svećenika po obliku „Reda mise bez naroda“, pozvani su i vjernici da mole u svojim domovima te čine dobra djela, kao i da prate euharistijska i druga slavlja, putem interneta, televizije, radija i drugih sredstava javnog informiranja.
Pa će tako, od ponedjeljka, 23. ožujka, uz izravne prijenose redovnih nedjeljnih misa na Prvom programu HTV-a te na prvom programu Hrvatskog radija imati i svakodnevne izravne prijenose misa u 18 sati na Trećem programu HTV-a te Trećem programu Hrvatskog radija.
Zainteresirani isto tako mogu mogu svakog dana u 7 sati, pratiti svetu misu koju slavi Papa Franjo i to putem video prijenosa na YouTube kanalu Vatican news.

Mise će moći pratiti gledatelji i slušatelji brojnih lokalnih radio i TV postaja, a na području Splitsko – dalmatinske županije pa time i Kaštela, od nedjelje 22. ožujka Splitsko-makarska nadbiskupija osigurat će prijenos nedjeljne svete mise u 9 sati iz kapele sv. Tita, u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata, koju će slaviti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.
Prijenos će se moći pratiti na TV Jadran i YouTube kanalu Nadbiskupije. Uz to, četvrtkom će se prenositi euharistijsko klanjanje s početkom u 17.30 sati koje će se moći pratiti na TV Jadran, YouTube kanalu i Laudato TV.  Također, 29. ožujka, nedjeljna misa će se prenositi i na Laudato TV – u.

Misa u Kaštel Novom putem Facebooka

Za sve vjernike kaštelanskih župa, župa Sv. Petra apostola u Kaštel Novom, u nedjelju, 22. ožujka, prenosit će nedjeljnu misu u 10 sati, putem svoje Facebook stranice  „Župa sv. Petra ap. - Kaštel Novi“


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij