hren

PROMET KAO NEZAOBILAZNI DIO SVAKODNEVICE
U odluci o posebnim mjerama zaštite, koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, uz niz zabrana, stoji kako raditi mogu djelatnosti koje su potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice, no ovih prvih dana mnoge su stvari ostale nejasne, a cijeli set pitanja odnosio se na tehničke preglede, servisiranje i popravke motornih vozila te druge situacije usko vezane s vožnjom i prometom.

I među nadležnima u stožerima civilne zaštite bilo je mnogo nejasnoća pa se tijekom prva dana nastajalo utvrditi što, kako i kada može raditi, a vezano uz upotrebu i održavanje vozila.
Prometovanje, bilo javnim ili privatnim prijevozom, od prijevoza putnika do opskrbe hranom, lijekovima i materijalom, važan je dio svakodnevice. Pa zato većina onoga što je vezano uz upotrebu i popravke vozila ima odobrenje za rad, nešto u potpunosti, a nešto djelomično

Tehnički pregledi vozila

Stanice za tehnički pregled i dalje rade te obavljaju poslove registracije vozila. Naravno i u njihovom radu na snazi je obveza pridržavanja svih mjera zaštite koje su preporučili nadležni.

Automehaničarski, vulkanizerski i srodni servisi

Bilo da je riječ o ovlaštenim mehaničarskim radionicama ili malim obrtnicima, većina ih je nastavila s radom, no i u ovom slučaju potrebne su posebne mjere, pri čemu stranke ne smiju ulaziti u servise već se posao dogovora izvan prostora servisa, a stranke se „rješavaju“ jedna po jedna.

Prodaja rezervnih dijelova

U ovom segmentu trebalo je omogućiti rad trgovina rezervnih dijelova kako bi mehaničarske i druge radionice mogle raditi, no rad ovakvih trgovina je ograničen.
Naime, prodaja dijelova može se obavljati samo prema narudžbama, poglavito dostavom i to preko mehaničarskih i sličnih radionica. „Obični kupci“ ne mogu doći u trgovinu po dio koji im treba, jer takva vrsta maloprodaje nije dozvoljena.

Pomoć na cesti

Službe za pomoć na cesti također nastavljaju s normalnim radom pa tako i vučne službe. Ne treba naglašavati da odnos stranka i djelatnika službe za pomoć na cesti, također mora bit u skladu s mjerama zaštite.

Benzinske crpke

Benzinske crpke prema navedenoj odluci nastavljaju radom kao i do sada, a i djelatnici benzinskih crpki moraju provoditi mjere zaštite, zbog čega su dobili posebne upute kako bi se mogućnost infekcije smanjila.
Kafići i restorani unutar benzinskih crpki, zatvoreni su.

Naplate parkinga

U većini hrvatskih gradova pa tako i u Kaštelima i dalje su na snazi gradske i općinske odluke o naplati parkinga, kao i kontrole naplate od strane nadležnih.

Auto škole

U ovom trenutku sve auto škole zatvorile su svoja vrata, kao jednu od protuepidemijskih mjera te se tako prekida i provedba vozačkih ispita, što će za sada trajati mjesec dana, odnosno do promjena odluke Nacionalnog stožera.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij