hren

U MARINI KAŠTELA
Kada ti prijatelj od prijatelja, potom žena od poznanika, pa onda kum od stričevog školskog prijatelja te još neki drugi, jave da su u Marinu Kaštela uplovila dva katamarana iz Italije, koje nisu željele, zbog straha od koronavirusa, prihvatiti neke druge marine u okružju, pa je sve to izazvalo strah kod dijela djelatnika u kaštelanskoj marini, red je da se ta informacija i provjeri kod nadležnih. A nadležni kažu kako su informacije tek djelomične točne, dok je informacija kako ih nisu željele prihvatiti neke druge marine i luke, tek izmišljotina ili laž.

Među dijelom Kaštelana ovih se dana proširila vijest da su u Marinu Kaštela u Kaštel Gomilici uplovila dva talijanska broda te da su djelatnici u Marini zabrinuti za svoje zdravlje, zbog posada i brodova koji su stigli iz Italije, države koji u Europi predstavlja žarište širenja koronavirusa.
No, kako su nas izvijestili iz Marine Kaštela, razloga za zabrinutost nema jer se podaci iz vijesti koja se proširila uglavnom su drugačiji od stvarnosti, brodovi nisu stigli iz Italije, a cijeli postupak kontrole posada obavio se stručno i prema propisima.

- Navedeni katamarani su uplovili u Marinu Kaštela u subotu 14. ožujka. Marina Kaštela je njihova matična luka prema ugovoru sa charter tvrtkom Croatia Yachting koja kod nas ima 51 plovilo na vezu.
Prije uplovljavanja u Marinu Kaštela prošli su graničnu policiju gdje su o svojem statusu upoznali i nadležnu epidemiološku službu . Prilikom samog uplova u Marinu Kaštela epidemiolozi su dočekali posadu, koji su hrvatske državne pripadnosti te su izvršili pregled i ustanovljeno je da nemaju simptome bolesti, nakon čega su premješteni u samoizolaciju na području Zagreba. Članovi posade i dalje ne pokazuju simptome COVID-19 te su još uvijek u samoizolaciji po uputama epidemiologa.

Navedena plovila u Marinu Kaštela doplovila su iz Tunisa. Plovila su trenutno zatvorena i na njima nema posade. Nalaze se na vezu, pod nadzorom te će se nakon 15 dana izvršiti i dodatna dezinfekcija od strane ovlaštene službe koju će angažirati charter firma koja upravlja navedenim plovilima.
Informacije koje ste dobili da ih nije htjela primiti nijedna druga luka su potpuno netočne i na tragu zlonamjernih laži – stoji u odgovoru na naš upit kojeg smo poslali Ivoni Smoljić iz Marine Kaštela.

No svakako treba napomenuti da su nam pojedini djelatnici kaštelanske marine, neslužbeno kazali kako su katamarani na svom putu iz Tunisa očito punili gorivo u Italiji pa je vjerojatno to bio „okidač“ za kuloarske priče o brodovima iz Italije.

Inače, iskoristili smo ovu priliku i Ivonu Smoljić pitali i o općenitim sigurnosnim mjerama koje se u ovom trenutku provode u Marini Kaštela, kao i možebitnim promjenama u poslovanju izazvanim pandemijom koronavirusa.

- Vezano za sigurnosne mjere i postupanja vezana za aktualnu situaciju, osoblje Marine Kaštela prati i slijedi upute mjerodavnih tijela RH, MUP-a, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
S obzirom da se trenutno radi o periodu pred početak same predsezone, utjecaj pandemije na poslovanje Marine Kaštela moći ćemo rezimirati početkom lipnja kada ćemo imati više konkretnih informacija – kazali su nam nadležni u marini koja iz godine u godinu bilježi rekorde u nautičkom turizmu.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij