hren

Situacija u Hrvatskoj još je uvijek stabilna jer nema nekontroliranog širenja virusa. Uvedene su nužne mjere protiv unošenja i širenja virusa, a građanima su preporučene uobičajene mjere opreza, poput pranja i dezinficiranja ruku, izbjegavanja većih skupova i kontakta sa zaraženima.
Međutim ako epidemija eskalira, treba računati na uvođenje karantena lokalnog ili općeg tipa, što može dovesti i do nestašica i drugih poremećaja u opskrbi. Zato je uputno na vrijeme napraviti krizni plan i pripremiti se za privremeni život u izolaciji.

Plan podrazumijeva osiguranje zaliha prehrambenih proizvoda i drugih potrepština za kućanstvo za razdoblje od najmanje dva tjedna.

Prehrambeni proizvodi

Osnovne zalihe hrane trebaju sadržavati trajne namirnice s odgovarajućim nutritivnim vrijednostima. Riječ je o žitaricama, tjestenini, riži, grahu i mesu koje možete zamrznuti. Za duže razdoblje potrebno je osigurati i odgovarajuće količine trajnog mlijeka, suhe i konzervirane hrane, začina (sol, šećer, papar) i sokova.

Uoči same karantene potrebno je opskrbiti se prihvatljivim količinama svježih namirnica – voća, povrća, kruha, jaja i mliječnih proizvoda.

Naravno, ne treba zanemariti i namirnice koje nisu nužne za preživljavanje, ali nam čine život ljepšim, poput grickalica, pića i slatkiša.

Konkretne količine pojedinih namirnica ovise o navikama članova vaše obitelji. Kada je riječ o osnovnim namirnicama, potrebno je osigurati pola kilograma riže, graha i tjestenine, kilogram krumpira, dva kilograma mesa, tri litre mlijeka i 10 jaja po članu kućanstva.

Higijenske potrepštine i lijekovi

Ne zaboravite nabaviti dovoljno higijenskih artikala koje svakodnevno koristite, poput toaletnog papira, maramica i sredstava za čišćenje.

Također, osigurajte druge higijenske potrepštine kao što su deterdženti, sredstva za dezinfekciju, proizvodi za njegu žena i pelene ukoliko u kućanstvu imate malu djecu.

Ako redovno pijete lijekove, pobrinite se da imate dovoljnu zalihu za predviđeno razdoblje karantene. Osim lijekova za stalnu terapiju, dobro je u pričuvi imati tablete za bolove i povišenu temperaturu, lijekove protiv kašlja i prehlade, tekućine s elektrolitima i vitamine.

I na kraju, ne zaboravite da će vam karantena osigurati puno više slobodnog vremena. Stoga se pobrinite da imate sve što vam je potrebno za omiljene zanimacije i hobije za vrijeme izolacije, donosi Tportal.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij