hren

Iako je za mnoge Kaštelane nedjelja  dan Gospodnji kada na misama svetkuju Kristovo otajstvo te se okupljaju u crkvama u jedinstvu i zajedništvu, ove nedjelje kaštelanske crkve nisu bile pune kao inače, što je znak da je dio vjernika ozbiljno shvatio preporuke i upute koje su im, u vrijeme pandemije koronavirusa,  uputili biskupi Splitske metropolije.

A u preporukama, koje je svećenicima i vjernicima, između ostalih, uputio  nadbiskup Marin Barišić, stoji kako sve vjernike koji smatraju da ne mogu ili ne trebaju ići na misu oslobađaju te dužnosti, da isti prate mise na internetskim stranicama, radiju ili televiziji, da se od dolaska na svetu misu suzdrže stariji i teže bolesni,  oni s kroničnim bolestima, vjernici sa povišenom temperaturom i problemima s disanjem te oni koji su u zadnje vrijeme boravili na područjima gdje su žarišta virusa.

U svim kaštelanskim crkvama tako je na ovonedjeljnim misama bio znatno manji broj vjernika nego tjedan dana ranije, a oni koji su stigli na mise, pridržavali su se, koliko je bilo moguće,  još jednog uputstva o držanju razmaka među osobama.
Za neke je bilo iznenađenje što u posudama i kamenicama na ulasku u crkvu nije bilo blagoslovljene vode.

- Preporuka je također i da pri pričesti vjernicima svete hostije dijelimo isključivo u ruku, a na misama je izostavljeno davanje mira pružanjem ruke. Svi su to prihvatili jer su svi svjesni da su nam potrebne određene mjere zaštite – kazao nam je između ostalog lukšićki župnik don Mario Buljević te naglasio da se svete ispovijedi obavljaju uz dodatni oprez pri komunikaciji između svećenika i vjernika.

Kaštelanski svećenici s oltara su pozvali sve vjernike na dodatne molitve, a to su učinili i biskupi Splitske metropolije  te su ukazali na potrebu  pobožnosti krunice i križnih puteva u domovima, na post i čitanje Božje riječi, za narod, za sve pogođene bolešću, za one koji im služe i sve odgovorne na različitim razinama koji su pozvani u svezi s ovom situacijom donositi hrabre i odgovorne odluke.

- Moja obitelj ovih dana posebno moli za sve one koji se bore s bolešću i za sve one koji im u tome pomažu. Slušamo preporuke i upute svih nadležnih i danas smo odlučili, jer imamo u kući nešto prehlade, da samo ja odem na misu, a zajedno ćemo se svi pomoliti kad se vratim kući. Nalazimo se u teškom vremenu, ali vjera je uvijek tu, da nas hrabri i jača te da izdržimo sve nedaće – kazala nam je jedna naša sugrađanka.

Inače, u kaštelanskim župama prekinuti su do daljnjega župni pastoralni i katehetski programi te aktivnosti pa se župna kateheza neće održavati dok god traje obustava redovite nastave u osnovnim i srednjim školama.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij