hren
 
Predsjednik Uprave tvrtke Plinacro Branko Radošević i potpresdsjednik Europske investicijske banke Matthias Kollatz-Ahnen danas su u Splitu potpisali ugovor o zajmu u visini od 190 milijuna eura kojim će se u iduće četiri godine financirati dio izgradnje druge faze plinskog transportnog sustava.

Sveukupna investicija je 443 milijuna eura, a glavnina sredstava bit će uložena u izgradnju plinovodnog sustava Like i Dalmacije te sustava Donji Miholjac-Dravaszerdahely, koji će povezati plinski transportni sustav Hrvatske i Mađarske.

Magistralni plinovod Bosiljevo-Split dug 290 kilometara je okosnica plinovodnog sustava Like i Dalmacije, a početak radova kreće već ove jeseni.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Ivo Sanader koji je tom prigodom izjavio:

- Plinifikacija Like i Dalmacije će biti gotova do 2010.  godine. Uputio sam zahtjev Plinacru da smanji prvotni rok i da do isteka te godine budu gotovi radovi. Istovremeno, apeliram na odgovorne da u što kraćem roku raspišu natječaj za koncesiju za distributera jer, logično, bez distributivne mreže nema ni plina u domovima.

Jamstvo za zajam dala je Vlada, a ugovor o jamstvu je potpisao ministar financija Ivan Šuker.

- Zajam smo dobili pod istim uvjetima kao i zemlje članice Europske Unije, na dvadeset godina uz poček od pet godina i uz kamatnu stopu nižu od pet posto, bilo da se radi o varijabilnoj ili fiksnoj kamati  - kazao je ministar Šuker.

Potpredsjednik EIB-a je pak izrazio zadovoljstvo suradnje s Plinacrom i dodao kako će i dalje doprinositi razvoju regija i cijele Hrvatske.
Svečanom potpisivanju su još i nazočili ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i mnogi drugi uglednici.

Izvor: Glas Dalmacije


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost)

  BRAVO NAŠ IVO

  oko 13 godina prije
 • sa (Gost)

  jebala vas plinifikacija koji će mi ku*** plin??! :upset :eek :roll

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  SKUP JE ZA POPIZDIT,BUTE VIDILI.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  oj izbori izbori
  endem

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  eto zasto se u jugovinulu ne gradi. ceka se da se primaknu cijevi ...

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  plin je los,ali neopisivo bolji od nafte..ako nema alternative,dajte plin..bice se sanader vozija na skuteru iza 37-me,pa ga je afanalo iz auspuha..pa se sitija da ima jos energenata osim nafte..koji ne truju ljude i dicu,u toj mjeri..

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij