NADLEŽNI ODGOVARAJU
Portalu grada Kaštela pristiglo je nekoliko pitanja čitatelja na koje smo odgovore potražili kod nadležnih. U nastavku su zaprimljena pitanja i odgovori koje su dali direktor tvrtke Zeleno i modro Alen Lučić te nadležni u Komunalnom odjelu Grada Kaštela.

Imam nekoliko pitanja u vezi novog načina odvoženja otpada pa molim odgovore

-  Hoće li I slijepe uske ulice s manje od 4 metra širine dobiti spremnike?
Svi korisnici će dobiti spremnike, bilo individualne bilo zajedničke pa tako i slijepe ulice sa manje od 4 metra širine. Ne postoji jednako univerzalno pravilo za sve ulice kao što ni sve ulice nisu jednake. Svakom području se pristupa individualno i za svaku ulicu smo do sada našli rješenje uz dogovor sa stanarima.

-  Je li u planu i dodjela spremnika  za plastiku i papir?
Trenutno uz zelene spremnike dijelimo vreće za papir i plastiku a u planu je podjela kanti za tu vrstu otpada.

- Koje su vanjske mjere spremnika od 80l, 120l i od 240l? Kad bih se znalo, ne bi bilo reklamacija.
Od dimenzija spremnika za korisnike je puno važnije da sav otpad može stati u spremnike jer je zabranjeno otpad odlagati pored spremnika.
Otpad koji se bude nalazio pored spremnika se neće skupljati, zato je jako važno da svi korisnici preuzmu odgovarajući spremnik. Za otpad pored spremnika su propisane i ugovorne kazne, a korisnik ima pravo besplatno zamjenu veličine spremnika jednom godišnje.
Dimenzije spremnika su sljedeće (d x š x v) 80 litara: 445 x 500 x 913, 120 litara: 485 x 540 x 950 te 240 litara: 580 x 707 x 1050

- Koliko će se često spremnici prazniti za vrijeme turističke sezone?
Spremnici za miješani komunalni otpad se prazne dva puta tjedno dok se spremnici za reciklabilni otpad (vreće) prikupljaju dva puta mjesečno sukladno ustanovljenom planu pražnjenja koje možete naći n a našim Internet stranicama.
Svaki korisnik koji dobije zelenu kantu i vreće, dobije i obavijest o postupanju sa otpadom kao i kalendar pražnjenja.

- Mora li se „pražnjenje“ plaćati, ako korisnik ne napuni spremnik?
Do uspostave cjelovite elektronske evidencije za području Kaštela naplaćivati će se kao i do sada. Nakon što se uspostavi elektronska evidencija na području cijeloga grada, odnosno kad svima se podijele kante i sklone se spremnici sa javnih površina naplaćivati će se po evidenciji pražnjenja. Korisnici koji ne dobiju individualne kante će dobiti zajedničke spremnike koji će se zaključati, a ključeve ili čip kartice će dobiti samo korisnici za koje je taj spremnik namijenjen.

- Na kojem će mjestu biti dodjela novih spremnika: na samoj adresi kuće/stana ili neko centralno mjesto?
Svaki će korisnik dobiti vlastitu kantu ali i prilikom podjele zajedničkih spremnika, kontaktirati će se sve korisnike i sve će objasniti djelatnici Zeleno i modro.

- Kolika je ugovorna kazna ako je smeće van kante?
Nema razloga da se otpad odlaže van kante ukoliko je svaki korisnik zadužio spremnik koji odgovara njegovim potrebama. Iznos ugovorne kazne će biti toliki da destimulira odlaganje mimo spremnika. Svaki građanin treba znati da sa otpadom treba postupati savjesno ne samo zbog ugovornih kazni ili iznosa računa nego na taj način čuvamo naš okoliš i činimo Kaštela ljepšim mjestom za život. Za život po mjeri čovjeka. Minimalni angažman  svakog pojedinca će stvoriti ljepšu i uredniju sliku cijele zajednice, pridonijeti očuvanju okoliša i čistoći našeg grada.

Možete li mi dati informaciju kada će se početi raditi vodospremnik u naselju Rudine?
Za izgradnju vodospreme Rudine II u tijeku je postupak javne nabave što znači da bi po završetku javne nabave trebali započeti radovi (otprilike za tri mjeseca).

Nekoliko dana rade se tehnička mjerenja uokolo crkvice Gospe od Dračina u Kaštel Lukšiću pa pretpostavljamo da se rade pripreme za određene radove. Zanima nas kakvi su radovi u planu i po čijoj odluci?
Obavlja se se priprema za sanaciju i uređenje postojećeg makadamskog puta u sklopu projekta Interreg Italy-Croatia-Value. Uspješnom evaluacijom projekta „VALUE-Environmental and cultural heritage development“, prijavljenom na Program prekogranične suradnje Italija- Hrvatska (prioritetna os 3: Prirodno i kulturno nasljeđe, SO 3.1. Prirodno i kulturno nasljeđe kao pokretač za održiv i ujednačen teritorijalni razvoj), Gradu Kaštela je odobreno 406.000 eura, odnosno 3.009.819 kuna, za provedbu pilot projekta na brijegu Balavan na padinama Kozjaka u Kaštel Lukšiću.
Projektom će se izvesti manji infrastrukturni radovi te će se lokalitet putem modernih tehnologija prezentirati svim skupinama posjetitelja.
Od ukupno odobrenog iznosa, 345.100 eura osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će Grad Kaštela sudjelovati sa 60.900 eura vlastitih sredstava.

Pitanja i nadalje možete postavljati putem  maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij