hren

SRETAN VAM MEĐUNARODNI DAN ŽENA!
Već punih 111 godina na današnji se dan tradicionalno obilježava Međunarodni dan žena ili kako običavamo kazati Dan žena odnosno „osmi mart“ , slaveći ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, a premda je kod nas posljednjih godina pomalo pao u drugi plan još uvijek, posebice oni stariji, sjete se svoje „bolje polovice“ obradovati ponekim cvijetom, bombonjerom ili drugim malim znakom pažnje.

Jer upravo se na to danas i svodi, no nekad je predstavljao dan borbe i izlaska iz patrijarhalnih okvira reakcionarne povijesti, koja je žene stoljećima tretirala kao građane drugog reda, da bi kroz radničku i socijalističku borbu žene svojim angažmanom izborile brojne bitke protiv nejednakosti i drugih nepravdi koje su proizlazile iz neravnopravnosti spolova.

Stoga je i dalje važno podsjećati kako sva prava koja danas imaju, ženama nisu poklonjena, već su se za njih morale izboriti u često neravnopravnoj borbi. Žene se i dalje nerijetko predstavljaju kao "objekt" i dalje su diskriminirane, slabije plaćene i manje zastupljene u gotovo svim važnim procesima, a još uvijek im se promoviraju vrijednosti koje sugeriraju kako se sve u životu svodi na fizičku ljepotu.

U borbu protiv ovakvih stereotipa i rodne diskriminacije, as ciljem jačanja svijesti o neravnopravnom položaju žena na tržištu rada, ove su godine uključio i portal Moj posao uz podršku Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova,koji je pokrenuo inicijativu u okviru koje je dio oglasa za posao, nazivi kojih se standardno pišu u muškom rodu, uoči Međunarodnog dana žena na portalu objavljen u ženskom rodu.

Kako ističu, unatoč naporima koji su posljednjih godina uloženi u borbu protiv rodne diskriminacije u radnom okruženju, dio problema i dalje je prisutan, pa je primjerice svaka četvrta žena tijekom karijere suočena s određenim oblikom diskriminacije na temelju spola, bilo da je riječ o neukusnim komentarima na njihov izgled, uvredama ili neželjenim tjelesnim dodirima.

Premda bi trebale imati jednake mogućnosti napredovanja, četvrtina žena je mišljenja kako moraju uložiti daleko više truda od svojih muških kolega ne bi li dobile promaknuće, dok se u osobito nezavidnom položaju nalaze trudnice, pa čak 28 posto njih tvrdi kako je trudnoćaumanjila njihove šanse za napredovanjem, a svaka deseta žena je po povratku s rodiljnog dopusta na zahtjev poslodavca promijenila radno mjesto unutar tvrtke, i to na nižu poziciju u odnosu na onu prije trudnoće.

Diskriminacija je vidljiva i kada su plaće u pitanju jer jeprosječna plaća muškaraca čak tisuću kuna viša od mjesečnog prihoda žena, a osobito su potplaćene radnice u uslužnim djelatnostima, turizmu i ugostiteljstvu te prodaji. Također, umjesto da se razlike u mjesečnim primanjima smanjuju s godinama radnog iskustva, one se povećavaju. Zanimljivo je, pokazala su istraživanja ovoga portala, štosu najveće razlike u plaći među onima s najvišim stupnjem obrazovanja, pa tako žene s završenim postdiplomskim studijem ili MBA poslovnom školom imaju 23 posto niže plaće u odnosu na jednako obrazovane muškarce!

Istraživanje o stanju i položaju žena, ususret Danu žena, provela je Hrvatska vatrogasna zajednica, a pokazalo je kako među 150 tisuća vatrogasaca koji djeluju u Hrvatskojoko 20 posto njih čine žene, dokse prema Svjetskoj požarnoj statistici Međunarodnog tehničkog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara (CTIF), u dijelu koji govori o udjelu žena unutar operativnog vatrogastva za 32 zemlje članice organizacije, navodi kako u ukupnom broju vatrogasaca u zemljama članicama, žene sudjeluju sa tek 8 posto.

No, ono što brojke pokazuju je i kako žene još uvijek u puno manjoj mjeri sudjeluju u odlascima na intervencije, što je ključni dio vatrogasnog posla, pa u susjednoj Srbiji, primjerice, žene u operativnom vatrogastvu kotiraju sa tek 2 posto, Slovenija je nešto razvijenija po pitanju udjela žena koje čine 11 posto slovenskog vatrogastva dok hrvatsko operativno vatrogastvo prema podacima VATROneta, čini oko 8 posto žena. Zanimljivo je spomenuti kako je, gledajući omjer brojki, veći broj žena uključen u vatrogastvo na kontinentu u odnosu na priobalje, gdje je najveći broj njih, 12 posto, uključen u vatrogastvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Diskriminacija je vidljiva i po pitanju infrastrukture jer još uvijek u javnim postrojbama nedostaju spavaonice i sanitarni čvorovi koji bi bili adekvatni za žene u vatrogastvu.

No vratimo se malo u povijest... Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike, a taj dan predstavlja povijesnu borbu žena za ravnopravnost kojom su izborile pravo glasa, pravo na obrazovanje, na odabir majčinstva, ali i na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava koja su im osigurana zakonima.

No, usprkos tome, još uvijek postoje kulture, poput onih u zemljama Trećeg svijeta, koje žene smatraju manje vrijednima, a i u mnogim razvijenim zemljama jednakost žena i muškaraca tek je mrtvo slovo na papiru, dok su u stvarnosti podjele itekako vidljive. A premda su poštovanje, ljubav i priznanje ono uz što se povezuje ovaj dan, ne možemo ne primijetiti kako se, s godinama, sve više gubi osnovni značaj Dana žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba ekonomske ekspanzije i brze industrijalizacije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta žena zaposlenih u industriji. Sve je počelo u New Yorku 8. ožujka 1857. kada su tekstilne radnice javno protestirale zahtijevajući bolje plaće i radne uvjete, a samo dva mjeseca kasnije osnovale su i sindikat.

Protesti i štrajkovi nastavili su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je bio 1908. godine, kada je 15 tisuća žena marširalo kroz New York tražeći pravo glasa, kraće radno vrijeme i bolje plaće. Dvije godine kasnije prva međunarodna ženska konferencija održana je u organizaciji Socijalističke Internacionale u Kopenhagenu, na kojoj je odlučeno da će se svake godine 8. ožujka obilježavati Međunarodni dan žena, a prijedlog za to dala je slavna njemačka socijalistica Clara Zetkin.

Požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine, u kojem je poginulo više od 140 žena zbog slabih mjera sigurnosti na radu, bio je još jedan okidač za nastavak borbe za njihova prava. Uoči Prvog svjetskog rata, točnije 8. ožujka 1913. godine žene diljem Europe održale su demonstracije za mir, od kojih su one u Rusiji bile prva faza revolucije u toj zemlji. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje herojstva radnica.

Godina 1975. proglašena je Međunarodnom godinom žene, a Ujedinjeni narodi su od tada i službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. S godinama je ovaj praznik ipak izgubio svoju ideologiju, dijelom i zbog toga što se povezivao s komunizmom, a u zapadnom svijetu se od 30-ih godina prošlog stoljeća obilježava kroz Majčin dan, u čast svih majki i majčinstva svake druge svibanjske nedjelje. U svijetu mnoge današnje organizacije obilježavaju ovaj dan posvećen ženama, a neke se od njih nastoje izboriti za to da on postane državnim praznikom u zemljama u kojima to još uvijek nije.

Stoga možemo zaključiti kako se borba žena za njihova prava vodi i dalje, a podršku u tome trebali bi im pružiti svi. A redakcija Portala grada Kaštela svim ženama želi sretan Međunarodni dan žena.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij