hren

Muzej grada Kaštela povodom obilježavanja Dana grada Kaštela 2020., ugostiti će izložbu „Zambratija – prapovijesni šivani brod“ Arheološkog muzeja Istre. Riječ je o izložbi koja je privukla veliki interes javnosti i koja je gostovala u više muzeja u Hrvatskoj, a 2017. godine autori su dobili priznanje Hrvatskog muzejskog društva za realiziranu izložbu i godišnju nagradu Hrvatskog arheološkog društva.

Izložbom će se prikazati rezultati podmorskog arheološkog istraživanja brodske konstrukcije iz razdoblja prijelaza iz brončanog u željezno doba, rađenog tehnikom šivanja u uvali Zambratija kod Umaga.
Zbog arhitektonskih karakteristika i datacije, ovaj šivani brod zasad nema analogija na čitavom Mediteranu.

Izložba je nastala kao rezultat hrvatsko-francuske suradnje, a potpisuju je autori dr.sc. Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre, dr. sc. Giulia Boetto iz Centra Camille Jullian (CNRS, Sveučilište Aix-Marseille) i Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Ministarstvo kulture RH.

Izložbu će otvoriti Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja, a otvaranje će se održati u četvrtak, 5. Ožujka, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu u 20 sati.
Izložba će za javnost biti otvorena do 30. travnja.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij