hren

PREVENTIVNO PONAŠANJE
S toplijim vremenskim uvjetima, posebno od travnja do listopada, komarci ponovno počinju biti aktualni te je važno na vrijeme prevenirati njihovo razmnožavanje i zaštiti okolinu. Iz tog razloga iz Upravnog odjela za komunalnu djelatnost Grada Kaštela proslijedili su nam letak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s uputama građanima.

Kako se navodi, potrebno je ukloniti neke od glavnih uvjeta za razvoj komaraca, a to su slabo zatvorene septičke jame, pojila za životinje, neispravne slavine i slivnici, zaostale lokve i predmeti u kojima je zaostala voda, začepljeni odvodi za vodu, začepljeni krovni odvodi, zaštitne folije, nepokriveni bazeni, posude za cvijeće i drugo. Posebno je naglašeno da bez vode nema ni komaraca te da svaka nakupina vode, koja stoji duže od sedam dana, predstavlja idealno mjesto za razvoj komaraca.

Zbog toga se savjetuje posude u kojima se drži voda, držati na ispravan način, makar jednom tjedno isprazniti i očistiti različite spremnike za vodu,  redovito uklanjati otpad, pravilno održavati sustav za dovod i odvodnju vode,  različite folije postavljati tako da se na njima ne zadržava voda,  udubine u tlu gdje se voda zadržava zatrpati, održavati zelene površine i uklanjati nepotrebno raslinje, hermetički zatvoriti septičke jame i slično.
Građani trebaju znati da komarci nisu samo neugodni pa njihov ubod izaziva svrbež, već su i prijenosnici različitih bolesti, poput denge, chikungunye, zika virusne infekcije, groznice zapadnog Nila, žute groznice ili malarije.
Svaki građanin osobno se može zaštititi da na prozore i vrata stavi mreže te boravi u klimatiziranim prostorima, da nose dugačke hlače i rukave na prostorima gdje ima puno komaraca te da upotrebljavaju repelente, sredstva koja odbijaju komarce.

U područjima u kojima se najezde komaraca ne mogu ukloniti ili makar smanjiti poduzimanjem preventivnih mjera i osobnom zaštitom, građani o tome mogu obavijestiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo na navedenom području, a dodatne informacije mogu dobiti na web stranicama www.hzjz.hr

Letak možete vidjeti OVDJE


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij