ZAVRŠAVA MAŠKARANO LUDILO
I dok se pripadnici pojedinih kultura maskiraju, plešu, buče, pjevaju i vesele kako bi otjerali oblake i dozvali sunce te lijepo vrijeme, Kaštela su još jednom pokazala kako je ovdje sve drugačije, jer  već u prvim minutama Donjokaštelanskog krnjevala, sunce se skrilo pred oblacima i vjetrom. No, ono što je ostalo bilo je dobro raspoloženje, aktualne točke i brojni gosti, a svi kojima je, zbog krive procjene pri odijevanju, bilo pomalo hladno, na kraju su se mogli ugrijati uz vatru Dike s Grobnika.

Povorku ovogodišnjeg, prema brojanju maškara iz Poklada, a što im druge maškarane skupine ne priznaju,  207. Donjokaštelanskog krnjevala, činilo je službeno 35 točaka, od zastave Poklada koju je nosio Mirko Jakelić, vatrogasaca,  glazbara Zrinskog i Kaštelanskih mažoretkinja, do ovogodišnjeg krnje na kraju povorke.
Dio povorke ovog su dana bili i gradonačelnik Denis Ivanović, dogradonačelnik Grgica Benutić i pročelnica Sandra Zokić, iako mnogima nije bilo jasno što oni u ovom trenutku predstavljaju jer su svrgnuti s vlasti. No, bio je tu i pravi predstavnik vlasti Miljenko pl. Zlatanić, mala i velika kraljica Marta Radunić i Ivana Kužić te predstavnici FECC-a, udruge europskih karnevalskih gradova.  Svi uglednici i oni koji misle da to jesu, i ovog su se puta provezli u kočijama, pri čemu su pojedini konji pokazali što misle i o bivšoj i o karnevalskoj vlasti.

A onda su slijedile točke domaćina, u kojima su sudjelovali stari i mladi, Štalija, Krempitice, Berekini  i ostali.
Milijardu dolara, Metro, Jerry, Lepa Brena, Imovinske kartice, Eko projekt, Plastik bombastik i Nova kaštelanska taxi služba te Meduze iz centra Mir i Izmobirani Dea Dia dance studija bile su točke kojima su domaćini dočarali pojedine aktualnosti, no posebnu pozornost privukla je točka Turizam u Kaštelima, s vilama po Malačkoj i Kozjaku, Trečanici, Bufalinan, s bazenima oko kojih raste smreka, gdje se voda svrže sa potoci, turisti nadiru...
Nakon domaćina uslijedili su gosti iz Gospića, Korenice, Ivaneca, Prilepa, Puntamike, Primoštena, Otoka, Rijeke, Vrlike, Ptuja, Kaštel Sućurca i Trogira, koji su na svoj način obogatili krnjevalsku povorku, odvevši sve u budućnost, ali i vrativši se tradiciji i korijenima.

Na kraju povorke stigao je krnje, odnosno č.s. Dika s Grobnika, koja puno sliči na odnedavno bivšu predsjednicu Kolindu u društvu njenih prijatelja s kolačima, ili je možda to ipak ona? ... na svakon je kantunu dizala naš rvatski stijeg, skrbila za nevine koji su se čudom dali u bijeg. Jakov je izdrža! Izdrži časna majko malo i ti! Uskoro ćeš naša veleposlanica u Kalkuti bit...
Ni optužnica ni osuda Diki s Grobnika nisu bile lagane pa je krnjo platio izgorivši u ognju koji su mu pripremile kaštelanske maškare.

A kad su užgali Diku maškare su se pribacile u obližnji šator, gdje se nastavlja cijelovečernje ludovanje. I naravno, komentiraju biseri iz ovogodišnjeg, 31. broja Maškadura!

Foto: Luka Ištuk (PGK)
Video: Kaštela TV


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada