hren

NAJVEĆI PROJEKT ŽUPANIJSKE LUČKE UPRAVE DO SADA
Ministar mora, prometa i veza Oleg Butković, u pratnji župana Blaženka Bobana i ravnatelja lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije Domagoja Maroevića, posjetio je  započete radove na izgradnji nove komunalne lučice u Kaštel Starom, projekt koji je u ovom trenutku, prije potpisivanja ugovora za izgradnju luke u Omišu, najveći i najskuplji projekt županijske lučke uprave do sada.

- U posljednje vrijeme pokrenuli smo renesansu na hrvatskoj obali i diljem obale u ovom trenutku ulaže se oko 800 milijuna kuna u projekte lučke infrastrukture. Tu svakako prednjači Splitsko – dalmatinska županija i Županijska lučka uprava, koji pripremaju projekte, a onda mi u Ministarstvu iz nacionalnih sredstava i sredstava EU fondova, podržavamo te projekte. Mi smo danas potpisali ugovor o sufinanciranju ovog projekta, čija je ukupna vrijednost oko 50 milijuna kuna. U ovoj prvoj fazi sufinancirat ćemo ovaj projekt sa šest milijuna kuna, no kako se nadamo da će ove godine biti još srestava u rebalansu proračuna, lučka uprava može očekivati i dodatna sredstva od Ministarstva – kazao je ministar Butković.

Projekt vrijedan 50 milijuna kuna Kaštelima će donijeti novi lukobran i vezove te novi izgled rive u Kaštel Starom kazao je ovog dana ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević.

- Projekt donosi izgradnju lukobrana dugog 200 metara, uređenje ukupno 9.500 metara četvornih obalnog pojasa, što uključenje kamenooblagačke radove, hortikulturno uređenje, izgradnju ormarića za struju i vodu i drugo, uređenje 250 komunalnih vezova za domicilno stanovništvo, odnosno za one koji brodove koriste za razonodu i sport – naveo je između ostalog ravnatelj te kazao kako je rok za dovršetak radova 24 mjeseca, no ako lokalna zajednica dozvoli izvođenje radova i tijekom ljeta, rok će biti i kraći.

Grad Kaštela u ovaj projekt uložit će 14 milijuna kuna vlastitih sredstava,  no na tome se neće zaustaviti, jer se već radi na planiranju nastavka projekta kojim će se urediti obala do Kaštel Novog.

- Uređenje ove komunalne lučice jedan je od većih projekata u proteklom desetljeću na području Kaštela. Projekt se čekao dugo godina i napokon je krenuo. Ono što mi dalje planiramo je proširenje rive do kule Ćipiko u Kaštel Novom. Ja se nadam da bi sljedeće godine, u ovo vrijeme, započeti i s tim radovima. Prema prvim procjenama taj projekt koštat će oko 30 milijuna kuna i iz razgovora s ministrom Butkovićem  i županom Bobanom spremni su pomoći u financiranju tog projekta – naglasio je gradonačelnik Denis Ivanović, koji je sa saborskim zastupnikom Antom Sanaderom bio domaćin ovog dana u Kaštelima.

Ivanović je ujedno  na pitanje novinara o planovima za uređenje obale u Kaštel Sućurcu naveo kako je u tijeku izrada idejnog rješenja za područje od Gojače do Sokolane, koje bi trebalo biti prezentirano za nešto više od dva mjeseca, nakon čega će uslijediti izrada glavnog projekta, dobivanje suglasnosti  i početak realizacije.

- Osim u Kaštelima još niz lučkih projekata pokrenuto je diljem županije, sklopljen je ugovor za luku u Milni, tu je projekt u Sućurju, za koji dan nas očekuje potpis ugovora za luku u Omišu. Zakotrljalo se i cijeli niz infrastrukturnih projekata s jasnim rokovima i ciljevima. Pošto se nalazimo u Kaštelima moram reći da me posebno raduje što će u srpnju biti objavljena javna nabava za tunel Kozjak – najavio je ovog poslijepodneva župan Blaženko Boban.

Foto: Ivana Topić (PGK)
Video: Kaštela TV


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij