hren

SUĆURAŠKI KRNJEVAL GAĐA USRIDU
Kriv si ča jemaš dvi putovnice, kriv si zato ča si šurova i sa livin i sa desnim! Kriv si ča su u Zagrebu skuplje škovace nego spiza, kriv si zato ča te sigurnost i povjerenje nisu uhapsili prije nego odeš u rodni kraj! Kriv si zato ča ti je rotor bija skuplji 40 milijuni od „Kalmetine“ – triba namirit kumove! Kriv si ča pošten čovik more krepat ako nima pinez, kriv si za ono ča jesi i nisi!

Upravo tako glasila je optužnica koju je ovogodišnjem krnji sućuraških maškara, pročitala u subotu poslijepodne na sućuračkoj rivi Mirjana od roda Treselja na bračnom radu u kaštelanskoj prijestolnici Lukšiću. A krnje je ove godine bio glavom i sijedom bradom poteštat glavnog hrvatskog grada Milan Bandić.

- Evo će nam opet mediji i udruge za zaštitu ljudskih prava sist za vrat jer smo spalili jednog političara – čulo se među publikom kad je Mirjana uzviknula presudu: Šikalo, užeži, a plamen zahvatio tanke nožice zagrebačkog prvog čovjeka.

No, da odmah razjasnimo, Bandić je ovog puta bio Bandić samo vanjštinom dok su u njemu  „čučali“ svi oni što imaju rodjake i kumove pa zajedno žive na grbači poštenog naroda, a za svaki slučaj imaju i duplu putovnicu. Samo da se zna!

Iako je krnjevalska povorka ovogodišnjeg Sućuraškog krnjevala Kampanela prošla u znaku glazbenog hita, koji su mnogi pjevušili ovog poslijepodneva ... kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva, sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina...“, pa se stekao dojam da se nalazimo s one strane granice, maškare su se ipak točkama pobrinule da se zna gdje se krnjeval održava, u Kaštelima i Hrvatskoj.
Jer kroz većinu točaka pokazali su upravo ono najaktualnije sa svojih prostora.

Već po tradiciji, povorku koja je krenula s pokojne pilane do rive predvodili su vatrogasci, zastava u Barinim rukama te kočija s caricom Lelom i kraljicom Majdom, kojima su u pratnji bili gradonačelnik Denis Ivanović i pročelnica Sandra Zokić.
Scenske i plesne točke predvodile su mažoretkinje, potom su uslijedila djeca iz vrtića Maginja, Neven i Sunce moje malo, šareni, vedri i nasmijani, učenici škole Kneza Mislava, članovi Sau Putalj te gosti iz krnjevalskih društava iz Solina, Vranjica, Trogira i Omiša, svi odreda predstavljajuću neka od aktualnih društvenih i političkih zbivanja.
Među gostima bili su i članovi ogranka Štalija KKU Poklade iz Donjih Kaštela koji su Sućuranima doveli u goste Lepu Brenu, a onda je uslijedilo nekoliko  točaka kojima su sućuraške maškare pokazale zbog čega su, iako možda imaju jednu od najkraćih povorki  u okruženju, broj jedan kad je u pitanju „pogađanje u sridu“.

Pa su nam tako članice KOM-e predstavile kako izgleda podružnica irskih Hrvata, sve ugodno i za oči i za uši, a KUD Putalj je publici na brzinu podijelio savjete kako spriječiti širenje Corona virusa i ostalih virusnih napasti na ovom području.
Garaža Sućurac potrudila se svima koji su propustili Milanovićev govor, Kolindinu modnu kreaciju i Josipin nastup, reprizirati I-NU-Goraciu, koja se prije nekoliko dana održala na Pantovčaku, a ekipa koja se još dugo neće oporaviti zbog zatvorenih vrata svog mjesnog kultnog kafića na poseban način odala je počast caffe baru Madera.
A što reći za točku o Hrvatskom saboru? Hrvatski kočak u kojem se s govornice rokče, a vrli članovi lete na korito na zvuk bačenog kukuruza. No nije ovaj Kočak bio običan, treba naglasiti da je aktivnosti Kočaka predvodio predstavnik nacionalne manjine, ovaj put prednost su dali nasmijanom Kajtaziju, a sve skupa vozio je ili s njim upravljao, ni manje ni više nego slijepac!

I onda je stigla hit točka ovogodišnjeg krnjevala, jednostavno nazvana Kašteljanski holding. Ma nije imalo veze što su se ponešto u točki pobucale nadležnosti, ali je svima zorno prikazala kako izgleda komunalni nered pomiješan s humorom i satirom sućuraških maškara.
„Modro i Zoranovo“ s podsjetnikom na važnost članstva u određenoj stranci te iskustvo stečeno u jednoj svjetskoj korporaciji, slijepi komunalni redari, dvojac iz A je to, nagazne mine koje se označavaju pasminama svojih proizvođača, pražnjenje lokalnih fekalija... sve se to našlo ovog dana na sućuračkoj rivi i izazvalo, za razliku od stvarnosti, oduševljenje okupljenih.

Nisu Sućurani ove godine propustili tiskati ni svoj Mašogadur i tako ostaviti zapisano niz situacija koje su obilježile proteklih 12 mjeseci, a većina od 500 izdanih primjeraka u svega sat vremena našla je svoje nove vlasnike.
Iako će se poneka od ovih točaka u utorak zasigurno naći i na krnjevalu Donjih Kaštela, može se reći da su članovi KPU Kampanel svoju maškaranu priču za ovu godinu završili na najbolji mogući način, ludom zabavom pod maskama u šatoru na Sokolani... u kasnim noćnim satima.

Foto: Luka Ištuk (PGK)
Video: Kaštela TV


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij