hren
 

NJEGOVA HRABROST PREŠLA JE U LEGENDU
U prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Lukšiću sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film Ivan vitez Brdar, autora Sarafina Teklića i Nikole Đurana iz Zavičajne udruge sveti Mihovil župe Odžak-Ćaić, a u organizaciji Livanjske zajednice Kaštela.

Na projekciji filma bili su prisutni i Ivanovi suborci iz postrojbe HOS-a Vukovar, Zvonimir Ćurković, Damir Markus, Stjepan Antolić, Igor Široki i Vlatko Voloder kao i članovi odbora za izgradnju Spomen doma hrvatskih snaga u Donjim Rujanima. U ime grada domaćina ove projekcije prisutan je bio kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, a večer su pjesmom uveličali solist Nedo Kovačev uz pratnju maestra Mira Miše.

- O Ivanu nisam imao pojma do prije tri godine i onda sam počeo kopati, znači tih 30 emisija sve jednu po jednu, sve iz heroja Vukovara. Onda sam čuo, spominje se tu neki livnjak Ivan Brdar. Tada sam došao do fascinantnih saznanja koje možete vidjeti u filmu – kazao je njegova autor Nikola Đuran i dodao da je riječ o dokumentarnom filmu koji je sniman osam mjeseci.

- Ivan je bio, rekao bih, tolika faca da se u tih njegovih mjesec dana Vukovara moglo napraviti tri filma. Nije bilo lako budući da smo samo nas trojica snimali film, ja kao režiser sam se čak uhvatio kamere, Jerko kamerman i naš suradnik Teklić – kazao je Đuran prije same projekcije filma koji trajao 70 minuta, a u kojem su o njegovom djetinjstvu, školovanju, njegovoj mladosti, odlasku u vojsku te na ratište govorili njegova sestra, prijatelji iz djetinjstva, tadašnja djevojka, medicinska sestra iz vukovarske bolnice te njegovi suborci.

Upravo njegovi suborci iz postrojbe HOS-a u filmu govore o Ivanovoj nadnaravnoj hrabrosti u bitkama za Vukovar, ali i očinskoj brizi prema civilima i mlađim suborcima. Ivan Brdar, vukovarski heroj, rođen je u selu Gornji Rujani, nadomak Livna. Kao student prijavio se u obranu RH te se vlastitom željom odlučio za najkrvavije bojište, grad heroj Vukovar.

Sa samo 23 godine, Ivan je položio svoj mladi život na vukovarskom paklu Sajmišta. Nakon pogibije, tijelo Ivana Brdara privremeno je pokopano na tkz. Bolničkom groblju, a tijekom okupacije premješteno je na današnje Novo groblje u Vukovaru. Slika njegove majke Janje, koja raširenih ruku plače, prije ekshumacije na vukovarskom groblju, obišla je svijet. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u lipnju 1998. godine te pokopani u njegovim rodnim Gornjim Rujanima, gdje je podignuto i spomen obilježje. 

-Zahvalio bi se gradu Kaštelima na čelu sa  gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, braniteljskoj udruzi Sektor Rujani, te sponzorima i mještanima sela Donji Rujani. Posebno želim istaknuti našeg Stipića, ova cijela inicijativa, koja je potekla za izgradnju spomenika u Donjim Rujanima, možemo zahvaliti našem Stipi Jerčiću – kazao je predsjednik Livanjske zajednice Kaštela, Karmelo Milanović.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij