hren

Tek nas nekoliko dana dijeli od završetka ovogodišnjeg pokladnog razdoblja, tijekom kojeg kaštelanske karnevalske udruge još jednom pokazuju koliko je tradicija maškaravanja važna na ovim prostorima, posebno u zapadnom dijelu Kaštela.

Odavno se zna što se sve događa u „Donjin selin“ u pokladno vrijeme. Sve je u znaku maškara i maškaranog ludila. Kako se bliži pokladni utorak sve češća su pitanja što je krnje ove godine i što će biti u pojedinoj krnjevalskoj točki, a  odgovori na ta pitanja, naravno, strogo su čuvane tajne . 

A što je to uopće krnje i koja je smisao paljenja istog?  Krnje  je nešto smiješno što treba nasmijati puk . Ne mora biti osoba, ali na kraju je uvijek kriv za sve te mu se sudi na pokladni utorak, a sude mu i kaznu izvršavaju maškare i nitko im ne može ništa jer su one tada na vlasti .
Tradicija paljenja krnje u Kaštelima stara je koliko i maškare, točnije više od 200 godina i svake godine do sad je gorio i dok je makar jedne maškare, svake iduće će gorjeti.

Paljenje krnje i krnjevalska povorka, u kojoj se maškare narugaju aktualnostima te nizu događaja iz svakodnevice, nisu jedina tradicija. Uz krnjeval u Donjim Kaštelima te pokladni utorak veže se još nekoliko običaja, poput tradicionalne trpeze na kojoj se obavezno nađu kaštelanski makaruni ili maskenbala na kojem se svi opuste pod maskama te na najljepši način maškare završe svoju vladavinu.

Da bi se tradicija maškara nastavila, održala i prenijela na mlađe generacije, u Donjim Kaštelima zadnjih tridesetak godina brine KKU Poklade, udruga koja okuplja šezdesetak članova, entuzijasta i poklonika tradicije maškaravanja.
Udruga je osnovana 1983. godine, a „nasljednica“ je  Krnjevalske ambasade,  koja se četrdesetak godina prije  brinula da se maškaravanje započeto prije dva stoljeća nastavi.
Vjerojatno je da  se tradicija maškaravanja u Donjim Kaštelima ne bi nastavila da nije bilo svima poznatog Stipe Vuletina  Meta, osobe koja se i kada je to bilo zabranjeno, maskirala i prolazila kroz „selo“.  KKU Poklade su od osnivanja do danas postigli veliki napredak. Ostvarili su  mnoga međunarodna gostovanja, prijateljstva s mnogim udrugama, televizijska pojavljivanja i drugo.
Također su jedna od prvih udruga koja je izdala humoristično – satirički list vezan uz maškare, odnosno  pokladne novine „Maškadur“,  koje zadnjih 30 godina izlaze svake godine. 

Jedan od najvažnijih zadataka udruge je od malih nogu djecu naučiti što je to krnjeval i maškare  te s tim ciljem već 39 godina organiziraju Dičji krnjeval Donjih Kaštela, koji je prvi, a time i najstariji takav u Hrvatskoj. Zasigurno je najpoznatiji onaj 30. jubilarni,  kada su uspjeli  maskirati više od 1500 djece u istu masku - Kalimera.
Dosta te djece danas su vrijedni članovi društva koji nastoje tradiciju maškara prenijeti i na generacije koje dolaze,  jer ipak se kaže kako na mladima svijet ostaje.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij