hren

ODGOVORI NADLEŽNIH IZ GRADSKE UPRAVE
Na redakcijski mail zaprimili smo nekoliko pitanja čitatelja na koje smo odgovore potražili kod nadležnih u kaštelanskoj Gradskoj upravi, a u nastavku pogledajte pitanja i odgovore.

- Dječji park u đardinu u Kaštel Starom je potpuno uništen od olujnog juga prošle jeseni, no ništa se od tada nije poduzelo da se popravi. Bitno da se cijelo jedan dio skroz do ljuljački priprema za štekat.
Dječji park u Kaštel Starome je značajno oštećen i bit će popravljen vrlo skoro. Nažalost postoje procedure nabave zamjenskih igrala i instalacija, koje traju dva, tri mjeseca. Očekujemo da ćemo s početkom ljepših dana, tijekom  ožujka imati uređeno igralište.

-  Novi park u Lukšiću bio je pun događanja za advent, a danas je on sami jad. Suha zemlja, pustoš, hoće li se nešto oplemeniti ili čekamo drugi advent da oživi?
Nakon vrlo zahtjevnog i zanimljivog adventskog vremena sigurno je da park, koji je bio centar događanja sad izgleda pusto. Uz to, stabla, biljke, zimi odmaraju i pripremaju se za novi početak na proljeće. Tada će ukupni dojam biti puno bolji, a gradske službe će sve napraviti da park bude primjeren i ugodan na zadovoljstvo svih koji ga posjete.

- Kada će građanima koji trebaju biljege za dokumente u zgradi Gradske uprave biti omogućeno da iste kupe u zgradi, te da ne moraju po njih odlaziti u mjesnu poštu? Nisu svi mladi, zdravi i motorizirani, što valja imati naumu, a ova situacija već dosta dugo traje nakon ukidanja poštanskog ureda u zgradi.
Grad Kaštela razmatra mogućnost uvođenja gradske blagajne, a razmatra se i mogućnost da se ispostava pošte ponovno vrati. Konačna odluka će biti donesena nakon što stigne odgovor Hrvatske pošte.

- Živim 15 godina u nedovršenoj kući bez vode i struje. Zanima me zašto u 21 stoljeću kad se svi aspekti društva koje to nije, pogotovo na lokalnoj razini, ja ne mogu legalizaciju završiti i napokon živjeti dostojanstveno u zemlji koju sam stvarao i na kraju žrtvovao svoje zdravlje za istu. Pod dojmom sam da me se koči u ostvarivanju mojih ustavnih prava, jer je susjed do mene koji nema prilaznog puta,  što je osnovni uvjet za dobivanje legalizacij, to uspio napraviti. Isti susjed 15 godina nije prazno septičku jamu, već je prazni u nenastanjeni dio polja, Taj susjed srušio je suhozid koji je zaštićen zakonom RH kao nematerijalno tradicionalno dobro vezano za krajobraz u kojem živimo.  Nitko od nadležnih ne reagira ni na pražnjenje jame ni na rušenje suhozida.
Ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, provodi se sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN br. 86/12, 143/13, 65/17 i 14/19). Dakle zahtjev stranke je jedan od 8.900 zahtjeva za ozakonjenjem, po kojemu se postupalo i vodio upravni postupak. Ovaj upravni Odjel u dva navrata Zaključkom je pozivao podnositelja zahtjeva da nadopuni dokumentaciju. Kako sukladno Zaključku o nadopuni  zahtjeva, isti nije u zadanom roku nadopunio spis, voditelj postupka je 23.05.2019.godine donio Rješenje o odbijanju zahtjeva. Podnositelj zahtjeva je naknadno 02.10.2019.g. izvršio nadopunu zahtjeva,  te će se po istoj postupati u daljnjem tijeku upravnog postupka. Što se tiče navoda iz pitanja, a u svezi prilaznog puta, prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, činjenica da određena čestica odnosno zgrada nema prilazni put nije uvjet ozakonjenja.
Grad Kaštela do sada nije zaprimio prijavu o navedenom slučaju, odnosno nepropisnom pražnjenju crne jame . Po primitku ovog upita, komunalni redari su izišli na teren i nisu pronašli prijavitelja koji je poslao upit, a na terenu nije bilo vidljivih tragova nelegalnih postupanja. Svako saznanje o nelegalnom postupanju, građani mogu prijaviti komunalnom redarstvu


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij