hren

U nedjelju, 16. veljače, HPD Malačka organizira izlet od Dubaca do Zadvarja, kanjonom Prosika. Polazak je u 8 sati ujutro iz Kaštel Starog, a povratak se očekuje oko 18 sati.

Zadvarje je malo općinsko središte u Dalmatinskoj Zagori, samo nekoliko kilometara udaljeno od morske obale, na cesti koja s Makarskog primorja vodi prema Imotskom. Smješteno je na samom zapadnom kraju strmog i krševitog Biokova, iznad dubokog kanjona Cetine, na mjestu gdje ta rijeke stvara veličanstvene slapove Veliku i Malu Gubavicu.

Prosik je šumoviti kanjon smješten između Dubaca i Gornjih Brela. Kroz Prosik prolazi najkraći put s obale prema Zadvarju. Tijekom prapovijesti ovaj kanjon je bio svojevrsna granica između živih i svijeta mrtvih. Sva su utvrđena naselja smještena sa sjeverne strane Prosika, dok su  sa njegove južne strane smještene grobnice, gomile ( tumuli ) prapovijesnog ( ilirskog ) stanovništva.

Utvrda Duare ime je vjerojatno dobila po svom položaju (vrata, dveri primorja i Cetine). U povijesnim  izvorima prvi se put spominje 1408., kada se nalazila u posjedu bos. kralja i njemu odanih velikaša. Tijekom XV. st. utvrda je bila dograđivana, trokutastoj osnovi pridodane su dvije okrugle kule na kutovima, a njezina gradnja dovršena je nešto prije 1482., kada se u Poljičkom statutu spominje kao »grad«. Osvojivši to područje potkraj XV. st. Osmanlije su ojačali postojeću utvrdu, koja je nadzirala komunikacije prema Makarskom  primorju, Omišu i Poljicima.

Ovo zanimljivo planinarenje namijenjeno je svima onima koji posjeduju planinarsku iskaznicu i plaćenu markicu za 2020. godinu. Na put se ide autobusom a cijena je 60 kn.
Za sve dodatne informacije i prijave nazovite Katicu Maljković na 098/851-378.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij