hren

Promjenu će obilježiti malo oborina, nagli pad temperature zraka, a možda je najvažnije obilježje nadolazeće promjene vremena vjetar

Ušli smo u veljaču, posljednji mjesec klimatološke zime, a zime do sada, barem ne one prve, nismo vidjeli. I prvi dani veljače donijeli su natprosječnu toplinu. Danas su temperature zraka u Dalmaciji rasle do 17°C. Ako se sjetimo da je točno prije 8 godina u ovo vrijeme u Splitu usred dana izmjereno -5°C uz snijeg i grmljavinu, onda znamo koliko ova zima odudara od nekih prethodnih.

Ipak, već sutra nam stiže promjena vremena. Promjenu će obilježiti malo oborina, nagli pad temperature zraka, a možda je najvažnije obilježje nadolazeće promjene vremena vjetar. Nakon duže vremena, na Jadran stižu olujni udari bure i tramontane. Čini se da će najjača bura u Hrvatskoj puhati podno obalnih planina, osobito Biokova i Velebita.

Promjenu vremena donosi ciklona i hladna fronta koje se vrlo brzo premještaju s područja sjeverozapadne prema jugoistočnoj Europi. Područje Hrvatske bit će na rubu  utjecaja ove ciklone koja će nam donijeti promjenu, ali će prava zimska oluja sljedećih dana zahvatiti istok Balkanskog poluotoka

U utorak nas očekuje vrlo promjenjivo vrijeme. Ujutro će se izmjenjivati oblačna i sunčana razdoblja, tek ponegdje će biti pokoje kišne kapi. Oborine će biti češće popodne i u ranu večer kada mjestimice može i zagrmjeti. Značajne količine kiše se ne očekuju, a ponegdje će pasti tek simbolične količine. Kiša će u planinama prijeći u snijeg, a u ranu večer snježna granica u Zagori može se ponegdje spustiti do najnižih predjela. Tijekom večeri oborine će prestati. Ujutro će puhati umjereno do jako jugo. Popodne će na moru zapuhati tramontana koja na otvorenom može imati olujne udare. Navečer uz obalu umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Veći dio dana bit će natprosječno toplo pa će najviše dnevne temperature zraka u većini predjela biti od 12 do 17°C. Kasno popodne i navečer osjetno zahlađenje.

Srijeda donosi djelomično sunčano i u većini suho vrijeme. Uz granicu s BiH i na otvorenom moru povremeno će biti više oblaka, pa u višim planinama može biti malo snijega koji će bura nositi u dijelove Zagore. Puhat će jaka bura i tramontana koje će navečer naglo ojačati pa se uzduž obale očekuju udari preko 100 km/h. Podno Velebita i Biokova mogući su orkanski udari preko 150 km/h. Osjetno hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 2 do 5°C u Zagori i 6 do 10°C uz obalu i na otocima. Zbog snažnog vjetra, osjet hladnoće će biti izražen.


Očekivani najjači udari vjetra u subotu navečer (MeteoAdriatic)

Četvrtak će biti pretežno sunčan, ali još ujutro može biti snijega uz granicu s BiH. Bura i tramontana će još u početku imati olujne udare, a onda će danju osjetno oslabiti. Još hladnije pa će noću u Zagori temperature biti ispod nule, a uz obalu oko nule. Najviše dnevne temperature od 1 do 4°C u Zagori i 4 do 9°C uz obalu i na otocima.


Prognozirane minimalne temperature zraka u četvrtak ujutro

Petak će biti pretežno sunčan. Vjetar će biti vrlo slab, sjevernih smjerova. Noć i jutro hladni, ponegdje u Zagori hladniji od -5°C, a slabog mraza bit će mjestimice uz obalu i na otocima. Danju malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 7 do 12°C.

U subotu i dalje stabilno, iako će se krajem dana umjereno naoblačiti. Jutro hladno, u Zagori s mrazom. Danju bez veće promjene u donosu na petak.

Nedjelja donosi umjereno do znatno oblačno vrijeme, u drugom dijelu dana moguća je slaba kiša. Jutro toplije, danju uglavnom od 8 do 14°C.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij