RADOVI U TIJEKU
Povoljne vremenske prilike tijekom ovog siječnja omogućile su aktivnosti na gradskim projektima diljem Kaštela, a kako bi utvrdio kako radovi teku gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, u društvu suradnika i novinara, ovog je četvrtka obišao neka od gradilišta, kojima se unapređuje komunalna infrastruktura ili radi na obnovi kulturne baštine.

- Na području Kaštela u ovom trenutku aktivno je desetak gradilišta koje Grad direktno ili indirektno financira, a danas smo posjetili četiri gradilišta. Među njima radove na vili Niki, projekt koji smo dugo čekali i napokon započeli s radovima. Radi se o projektu vrijednom oko četiri i po milijuna kuna, a moram naglasiti da nam je u izradi dokumentacije pomogla Splitsko – dalmatinska županija kao i Ministarstvo kulture. Posjetili smo radove na lukšićkom groblju, odnosno dogradnju mrtvačnice te radove na proširenju groblja u Kaštel Kambelovcu, kojima će ovo groblje dobiti dodatnih 150 grobnica, projekt vrijedan oko deset milijuna kuna. I na kraju tu su radovi na uređenju Opatičke kuće u Kaštilcu, oni su na samom kraju, a projektom u iznosu od tri i po milijuna kuna, dobili smo zaista poseban prostor – kazao je gradonačelnik Ivanović.

Projekt obnove secesijske vile Nika u Kaštel Starom započeo je prije nešto manje od tri mjeseca, a prema planovima, nakon obnove ova će vila imati poslovno-društvenu namjenu, u kojoj će biti smješteni kavana, uredi Turističke zajednice i polivalentna dvorana za organizaciju različitih događanja.
Građevinsko-obrtničke radove na vili izvodi Zajednica ponuditelja Polinom i Reliance, dok tvrtka Deltron izvodi radove na elektroinstalacijama, vodovodno-kanalizacijskim instalacijama te klimatizaciji, a rok za dovršetak radova je početak sljedeće godine.

I dok će se za obnovu vile Nike pričekati još nešto dulje od godinu dana, radovi na sanaciji Opatičke kuće u Kaštilcu u kaštel Gomilici privedeni su kraju, a svi radovi obavljeni su pod nadzorom konzervatora.
Obnova se provodila u dvije faze, prva faza obnove krovišta, međukatne konstrukcije i drugog, težila je oko 700 tisuća kuna, uz 50 posto sufinanciranja od strane Ministarstva kulture, dok je druga faza koštala oko 2,3 milijuna kuna. Ona je obuhvaćala uređenje interijera, stavljeni su novi zatvori, međukatne grede, napravljeni sanitarni čvorovi, klimatizacija i slično.

- Namjenu Opatičke kuće još nismo utvrdili, no postoje neke ideje, a o jednoj od njih razgovarat ćemo s kaštelanskim vinarima i vidjeti koliko su oni zainteresirani za ovaj prostor – kazao je Ivanović.

Radovi na grobljima u punom zamahu

Zbog potreba građana Kaštela, Grad je pokrenuo projekt proširenja groblja u Kaštel Kambelovcu, čemu je prethodilo uređenje dokumentacije i imovinsko – pravnih odnosa. Grad je za ovaj projekt od privatnika otkupio 5197 metara četvornih zemljišta, a investicija iznosi nešto više od 9,2 milijuna kuna. Završetkom projekta groblje će dobiti novih 150 grobnih mjesta na istoku od sadašnjeg groblja, a uredit će se staze, ogradni zidovi, odgovarajuće zelenilo i osigurati oprema. Sredstva utrošena na izgradnju novih grobnih mjesta pokrit će se, prema planovima kroz cijene, odnosno prodaju grobnica. Rok za dovršetak radova je kraj ove godine, a izvođač radova je tvrtka Građenje iz Splita.

Osim u Kambelovcu, dodatne grobnice grade se i u Kaštel Gomilici, gdje će u ožujku ove godine biti 45 ukopnih mjesta više. Ova investicija teži oko 600 tisuća kuna, a radove izvodi tvrtka Pavela trade.

Na groblju u Kaštel Lukšiću izvode se radovi na mrtvačnici, gdje se na postojeći objekt dograđuju sanitarni čvorovi, hladnjača i skladište, a projekt će Grad koštati oko 200 tisuća kuna.

Radovi na kanalizaciji i cestama

Inače osim radova na gradilištima koje je ovog dana posjetio gradonačelnik, u Kaštelima se u ovom trenutku radi još nekoliko projekata nove kanalizacijske mreže te uređenja gradskih prometnica.

- Izvode se radovi u ulici Koludrovac, koji obuhvaćaju izgradnju oko kilometar mreže fekalne i oborinske odvodnje te rekonstrukciju vodoopskrbnog cjevovoda a taj projekt naručila je Eko agencija u ime Vodovoda i kanalizacije. Grad financira izgradnju oborinske odvodnje u iznosu od dva milijuna kuna, a s 3,4 milijuna kuna iz sredstava eko naknade financira se fekalna odvodnja i zamjena vodoopskrbnog cjevovoda. Radovi bi trebali biti gotovi do početka sezone.

Radi se i na uređenju autobusnog stajališta na južnom nogostupu uz Cestu dr. Franje Tuđmana u neposrednoj blizini tvrtke Cemex, a za ovaj projekt Cemex je platio 270 tisuća kuna kapitalne donacije.
Moram napomenuti da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ceste dr. Franje Tuđmana, na dionici Cemex – Dom zdravlja u Kaštel Sućurcu, a završeni su radovi na izgradnji potpornih zidova i nogostupa u Kaštel Gomilici – dio je ostalih projekata o kojima je novinarima ovog dana govorila pročelnica za komunalu Marija Pelivan.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij