hren
 

SAVJETI STRUČNJAKA
Nakon prošlotjedne eksplozije plina u kući u Kaštel Sućurcu, pri čemu je jedna osoba zadobila teže ozljede, a na objektu je učinjena veća šteta, aktualizirala se tema o postupanju s plinskim bocama i plinskim instalacijama.

Prema određenoj praksi i iskustvima onih koji se u svom radu bave sigurnošću i protupožarnom zaštitom, veliki broj građana u svojim domaćinstvima koristi propan – butan u bocama, kako u kuhinji tako i za grijanje te u druge svrhe. Dio domaćinstava, iako ovo područje još nije plinoficirano, ima uvedeno i stabilnu plinsku instalaciju pa je važno znati nekoliko osnovnih činjenica.
Jedna od njih je da se u stabilnoj plinskoj instalaciji najčešće pod pritiskom nalazi zemni plin koji je lakši od zraka i ako dođe do nekontroliranog curenja on odlazi u gornje dijelove prostorija. Propan – butan (plinske boce za kućanstvo) teži je od zraka i kod curenja najprije ispunjava donje dijelove prostorija.

Ono što stručnjaci naglašavaju je da sve radove vezane uz plin i plinske instalacije na uređajima u domaćinstvu trebaju obavljati oni koji su kvalificirani za te poslove.
Plinu koji se koristi dodan je umjetni miris, kako bi se eventualno curenje plina iz plinskih boca ili uređaja moglo osjetiti mirisom. Ako se osjeti taj miris plina, ništa se ne smije uključivati ili paliti te je potrebno prostoriju što prije razvjetriti i po potrebi se udaljiti te zvati nadležne službe.

Stručnjaci također savjetuju da se kod svake izmjene boce s plinom pregleda priključna cijev i redukcijski ventil, a najbolji način je uz pomoć deterdženta za pranje posuđa i vode. Pri tome naglašavaju da plinske boce mogu propuštati plin i na varovima. Isto tako treba redovno mijenjati brtvu između boce i redukcijskog ventila.
Kako gumena cijev koja vodi plin od boce do uređaja ne bi bila pod stalnim pristiskom, čime je pod pritiskom i uređaj, savjetuje se da se poslije svake upotrebe zatvori plinski ventil na boci. Važno je također da se redovno mijenja i priključna cijev, koja ima svoj rok trajanja.

U slučaju da u objektu dođe do požara, važno je plinsku bocu iznijeti na otvoreno, kako ne bi bila izložena toplini, a važno je i da prazne boce plina ne držite pokraj izvora topline ili na suncu pa niti kada je prazna jer u boci uvijek ostane nešto plina kojem pri zagrijavanju raste tlak.
Pojedinci ponekad plin iz plinske boce pretaču u rezervoare automobila, što nikako nije dozvoljeno i iznimno je opasno.
Stručnjaci također naglašavaju važnost provjetravanja prostorija koje se griju pomoću peći na plin, a koje nisu priključene na dimnjake, kako ne bi došlo do trovanja ugljičnim dioksidom i ugljičnim monoksidom.

U rukovanju propan – butanom, pojedinci su doživjeli iskustva da se zapali plin koji pod tlakom izlazi iz boce, no u tom slučaju nema razloga za paniku. Potrebno je nečim zaštiti ruke i odmah zatvoriti ventil na boci, a potom bocu iznijeti na otvoreno i ohladiti je vodom.
Savjet stručnjaka je i da se u slučaju dužeg izbivanja iz kuća i stanova, obavezno zatvore ventili na plinskim bocama ili na glavnom priključnom ventilu kod plinskih instalacija.

Kako razorna može biti eksplozija plina u zatvorenom prostoru, te posljedice vatre koja je prostorije zahvatila nakon eksplozije, pogledajte u foto galeriji načinjenoj nakon eksplozije u Kaštel Sućurcu.

Foto: Jakov Radić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij