hren
 
KUKCI SMRTI BORAVAK U OBITELJSKOM VINOGRADU BIO JE KOBAN ZA 50-GODIŠNJAKINJU
Ubod ose u venu desne ruke bio je smrtonosan za 50-godišnju Kaštelanku koja je u samo tri minute preminula u svojem domu u Kaštelima. Nesretnu ženu, koja je oduvijek bila osjetljiva na ubode kukaca, osa je ubola u obiteljskom vinogradu.

- Odmah je došla do kuće gdje ju je već iznemoglu prihvatio suprug i pomogao joj leći na kauč. Odmah je pozvana Hitna pomoć. Sestra mi je i prije imala problema od sličnih uboda, porasla bi joj tjelesna temperatura i loše bi se osjećala, ali bi nakon liječničke pomoći bila bolje — kaže sestra preminule žene.

Prema riječima dr. Lea Luetića, ravnatelja Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije, liječnici su zatekli ženu bez svijesti.

- Odmah je dobila adrenalinsku injekciju i pristupilo se oživljavanju koje je trajalo gotovo pola sata, ali, na žalost, nismo imali uspjeha— ističe dr. Luetić.

U svojih 15 godina rada, patolog dr. Antonio Alujević nikada nije obducirao sličan slučaj.

— Tijelo u trenutku uboda ima susret s antigenom i tada se pokreće akutna imunološka reakcija kada se iz određenih stanica otpuštaju kemijske tvari koje izazivaju proširenje krvnih žila, pad tlaka i dovode do potpunog kolapsa cirkulacije, a osobito je opasno kada se razvije oteklina glasnica u grkljanu. Tada nastaje gušenje, a zatim i edem pluća. Smrt nastupa nakon najviše tri do pet minuta — zaključuje dr. Antonio Alujević.

Epidemija letećih napada

Kako doznajemo iz kaštelanske ispostave županijskog Doma zdravija, tijekom ove godine se bilježi osjetno veći broj medicinskih intervencija zbog uboda osa, pčela i ostalih kukaca. Ta "epidemija" se povezuje s ekstremno toplom zimom, koja je pogodovala razmnožavanje svih vrsta kukaca.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost)

  što se treba učiniti za prvu pomoć kod kuće u slučaju uboda ?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  prije par godina i mene je nesto ubolo, nisam vidio sta, neki leteci kukac. u roku od jedne minute uhvatila me mucnina i vrtoglavica, imao sam toliko prisebnosti da sam se na licu mjesta spustio i legao na beton jer bi za koji sekund ionako bio dolje. samo mjesto uboda nije boljelo i nije puno nateklo ...
  a imam preko 100 kg ...

  oko 12 godina prije
 • nina (Gost)

  ..kako ode život od jedne ose...eto ti..tužne i nesritne sudbine....a za gosta 183..šta moreš ućinit..ako nisi alergičan na ubode ka ova nesritna žena stavi leda na ubod i prođe...uglavnom bez problema..

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ja jesam alergicna i uvik uza sebe nosim Synopen mast - a pomaze i stavljanje leda i razrezane polovice kapule i utrljat u mjesto uboda

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ma ako si ovoliko alergičan, nemaš šanse.
  bez sriće je teško...

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ja sam sve isprobala a ipak ako ne isti dan onda sutradan trebam poć po inekciju (neki koktel kalcija i neznam ni ja čega, ali bez toga nemogu)

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  kako je tužno čuti da od uboda jedne ose ode ljudski život...život 50-godišnjakinje...zbog ose je otišla,zbog ose ostavila ovi svit,svoga muža i dicu...

  oko 12 godina prije
 • eto.. (Gost)

  ma tako je i meni surpugu prosle godine dok je bila samnom ubola osa na vespi,srecom kroz par min smo bili na hitnoj,a vec je bila malaksala,mucnina,slabost,pospanost.Problem je sta ne postoji neka preventiva?Kako i sta napraviti ako se tako sto desi a nema pomoci pri ruci,da li neko zna,hvala?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Postoje injekcije koje mozete sami sebi dati.
  Lemod ampula i sinopen su prva pomoc.
  Za teze slucajeve adrenalin i opet pravac hitna pomoc.

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara