hren

BROJKE POTVRDILE
Prvi dan ovog tjedna građani Hrvatske započeli su sa saznanjem o novom predsjedniku države, koji će tu dužnost obavljati u narednih pet godina umjesto dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a to je Zoran Milanović, kandidat SDP-a  te još 12 partnerskih stranaka, a koji je novi predsjednik postao željom više od polovine građana koji su u nedjelju izašli na glasovanje.

U Hrvatskoj i diljem svijeta o novom predsjedniku glasovalo se na 6533 biračka mjesta. Od ukupnog broja od 3.734.115 osoba s pravom glasa, na birališta je izašlo 2.053.848 ili njih 55 posto. Od ukupnog broja listića u glasačkim kutijama, na ovim izborima zabilježeno je 89.415 nevažećih listića ili 4,35 posto.

A na važečim listićima 1.034.389 građana ili 52,67 posto zaokružilo je ime Zorana Milanovića, dok je njih 929.488 ili 47,33 posto svoj glas dalo Kolindi Grabar Kitarović. 

Ovako je glasala Hrvatska

Među onima koji su više glasova dali Milanoviću su građani u devet županija, uključujući i Grad Zagreb. Najviše glasova birača dobio je u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Međimurskoj županiji te u Gradu Zagrebu. Najbolji rezultat ostvario je u Međimurskoj i Istarskoj županiji, a najlošiji u Splitsko-dalmatinskoj županiji, posebno Imotskom.

Kolinda Grabar-Kitarović pobjedila je u 12 županija i u inozemstvu, a više glasova od protukandidata osvojila je u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u dijaspori.

Birači u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je izlaznost na izbore iznosila 54,29 posto, oko 30 tisuća glasova više su dali dosadašnjoj predsjednici . No, sam grad Split i ovog je puta bio naklonjeniji  Zoranu Milanoviću. Kitarović je, među dalmatinskim gradovima, pobjedu odnijela i u Solinu, Omišu, Trogiru i Kaštelima.

Ovako je glasala Splitsko-dalmatinska županija

Od 35.869 birača na području Kaštela, na biračka mjesta izašlo je njih 18.080 ili 50,41 posto. Od onih koji su izašli na izbore svoj listić u kutije nije ubacilo njih šestero, a od ostalih listića, 856 listića ili 4,74 posto nije bilo važeće.

Na važećim listićima 11.115 puta bilo je zaokruženo ime Kolinde Grabar Kitarović, a na 6.103 listića ime novog predsjednika.

Gledajući prema biračkim mjestima u Kaštelima, njih 21, Kolinda Grabar Kitarović najviše glasova u postotku dobila je na biračkom mjestu broj 16 u Kaštel Starom, gdje su glasovali stanovnici Raduna i to 76,08 posto te na biračkom mjestu broj 19 na kojem su glasovali građani iz Rudina, gdje je ostvarila 74,51 posto glasova.

Zoran Milanović nije pobijedio na niti jednom biračkom mjestu u Kaštelima, a najbolji rezultat ostvario je na biračkom mjestu broj 2 u Kaštel Sućurcu, 43,24 posto te na biračkom mjestu broj 20 u Kaštel Štafiliću, dobivši 43,06 posto glasova birača koji su izašli na izbore.

Ovako su glasala Kaštela

 

KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij