NIZ PITANJA NA KOJE SE ČEKAJU ODGOVORI
Nakon završetka štrajka, nastava u školama diljem Hrvatske pa tako i u Kaštelima,nastavila se ovog utorka prema redovnom planu i programu, a glavna tema o kojoj se sada razgovara je nadoknada nastave, jer je većina učenika, što cirkularnim, što općim štrajkom bez nastave bila 15 ili 16 dana.

Do sada su se čuli brojni prijedlozi kako nadoknaditi izgubljeno, od rada subotom, preko skraćenja praznika do produženja školske godine, a u svim prijedlozima uvijek će netko biti zakinut, odnosno mijenjat će se planovi i organizacija svakodnevice unutar obitelji i društva.
Iako se ovih dana moglo čuti kako će škole imati autonomiju pri određivanju modela kako nadoknaditi nastavne sate, ipak to nije tako na terenu, jer se ravnatelji, pred kojima je sad zahtjevan posao organizacije te nastave, o svemu trebaju dogovoriti sa osnivačem, a to je u slučaju kaštelanskih škola, Županija Splitsko – dalmatinska.

Iz razgovora s ravnateljima kaštelanskih osnovnih škola Anitom Luketin, Zoranom Blaževićem, Petrom Mustapićem te Jadrankom Šošić, kao i ravnateljicom srednje škole Braća Radić Marijom Kezele, saznali smo da se u svim školama  štrajk nije isto provodio, neke su škole nastavu održavale djelomično, a u nekima nastave uopće nije bilo, što je jedan od čimbenika za donošenje odluke. Isto tako, u školama se, između ostalog, još ne zna kako će u dane nadoknade biti organizirani prijevozi učenika te rad pomoćnika u nastavi i tko će te dodatne troškove financirati.

Zbog toga, u ovom trenutku, iako imaju neke prijedloge, kaštelanski ravnatelji još nisu donijeli odluke. U nekim školama održat će se sjednice Učiteljskog vijeća, treba pričekati službene dopise s naputcima iz Ministarstva obrazovanja, a potom i postići dogovor sa Županijom kao osnivačem. Tek tada znat će se model po kojem će pojedine škole odraditi propuštene sate.
Svi ravnatelji s kojima smo razgovarali ustvrdili su da se pri organizaciji te nastave treba voditi računa da što manji broj učenika i njihovih roditelja budu zakinuti, kao i da je dio nastavnika svoje sate već odradio.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij