hren

FISKALIZACIJA I IZDAVANJE RAČUNA "POD POVEĆALOM"
Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava na svojim je internetskim stranicama najavila kako će od sutra, točnije od 5. do 11. prosinca, provoditi pojačane mjere nadzora fiskalizacije na području cijele Republike Hrvatske.

Kako obavještavaju porezne obveznike, s obzirom da je kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno da znatan broj njih još uvijek čini najteže porezne prekršaje ne izdavanjem ili ne fiskaziriranjem računa, tijekom Adventa i predstojećih blagdana  još će intenzivnije nego li je to uobičajeno provoditi mjere kontrole.

U suradnji s Carinskom upravom, poreznici će tako idućih dana nadzore fiskalizacije obavljati očevidom u poslovnim prostorima poreznih obveznika provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja te drugim nadzornim aktivnostima  kojima će biti obuhvaćeni svi porezni obveznici.

"Pod povećalom" inspektora posebice će se naći oni koji obavljaju djelatnosti trgovine na malo ostalom robom u specijaliziranim prodavaonicama, trgovine na malo na štandovima i tržnicama, pripreme i usluživanja hrane i pića kao i iznajmljivanja i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije.

Cilj nadzora Porezne i Carinske uprave je sprečavanje sive ekonomije te zaštite državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze, a ovim putem ujedno sve građane podsjećaju da je od 1. srpnja ponovno krenula kampanja i nagradna igra "Bez računa se ne računa"  pa ih pozivaju  da se aktivno uključe u borbu protiv utaje poreza i nelojalne konkurencije na tržištu. U tijeku je, navode, treće kolo spomenute nagradne igre, koje traje do 17. siječnja iduće godine, te da za svaki kupljeni proizvod i obavljenu im uslugu zatraže račun, kao i da ispravnost izdanih računa mogu provjeriti na poveznici: www.provjeri-racun.hr.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij