hren

Tijekom ovogodišnje berbe ubrano je više od 7.5 tisuća kilograma maslina, od čega je  proizvedeno više od tisuću litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar završila je ovogodišnju berbu maslina, urodom i količinom ulja znatno nadmašivši dosad rekordnu 2017. godinu. Usprkos kišnom razdoblju, tijekom listopada i studenog ubran je nikad obilniji urod CEMEX-ovih maslinika i prerađen u ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ubrano je čak 7.560 kilograma maslina, od čega su proizvedene 1.023 litre ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Time je uvjerljivo oboren dosadašnji rekord od 755 litara iz 2017. godine.

Kao i svake godine, zadrugarima su pomagali članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, zaposlenici CEMEX-a te kolege iz kooperantskih tvrtki. Dodatnu pomoć dobili su i od učenika lokalnih eko škola s kojima CEMEX Hrvatska surađuje gotovo dvadeset godina. Pedesetak učenika solinskih OŠ don Lovre Katića i OŠ Vjekoslava Paraća, zajedno s ravnateljima i nastavnicima, družili su se sa zadrugarima u masliniku i uz puno zabave i smijeha dali svoj doprinos berbi.

Učenici dviju eko škola - sućuračke OŠ kneza Mislava i solinske OŠ kraljice Jelene – istovremeno su sudjelovati u sadnji novih maslina u okviru akcije pošumljavanja Kozjaka. Tijekom te akcije CEMEX-ov maslinik u rudniku Sv. Kajo obogaćen je s 50 novih trogodišnjih sadnica, a time je broj sadnica posađenih u krugu CEMEX-ovih tvornica i rudnika porastao na 2.300 stabala.

„Naši su nam maslinici velika obaveza. Sva ta stabla moramo održavati, rezati, dohranjivati, čuvati od bolesti, no kad dođe berba, sve se to isplati. Osim naših zaposlenika i kooperanata, u berbi nam pomažu i lokalni školarci, a krajnji je rezultat naše ekološko i jedinstveno, nagrađivano maslinovo ulje“, rekao je ovom prilikom Ante Grubišić, upravitelj zadruge Lintar.

Foto: Cemex


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij