Završen je štrajk prosvjetara. Nakon 36 dana štrajka i dugotrajnih pregovora sindikata i Vlade, konačno je postignut dogovor. Vlada je sindikatima ponudila povećanje koeficijenta u tri navrata, 3 posto od 1. prosinca, 1 posto od 1. lipnja 2020. te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine. Tu su ponudu sindikati prihvatili i time je štrajk u školama okončan. Nastava počinje u utorak ujutro, objavio je Plenković na konferenciji za novinare.

Okončani pregovori Vlade i sindikata, postignuto je rješenje koje vodi kraju štrajka. Učenici sa školom počinju sutra ujutro, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa sindikatima.
Plenković je otkrio koju su ponudu sindikati prihvatili.
Prvi korak je 3 posto povećanje koeficijenta od 1. prosinca. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1. lipnja. Konačno, dodatnih 2 posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine, rekao je Plenković.
Dani koji su bili u štrajku bit će plaćeni, rekao je Plenković, dodavši da nadoknada nastave neće biti plaćena.
"Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude", rekao je Plenković.

Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana, rekao je Mihalinec.
Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2, rekao je Mihalinec.
Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao, kazao je Mihalinec.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij