hren
 

Treću godinu zaredom dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću ugostio je liječnike specijaliste te liječnike obiteljske i hitne medicine, na tečaju „Kardiovaskularni kontinuum – novosti u prevenciji, dijagnostici i liječenju“  u sklopu prevencije kardiovaskularnih bolesti, koje uz pokroviteljstvo Grada Kaštela i Crvenog križa Kaštela, organizira udruga Zdravi grad.

- Kardiovaskularni kontinuum obuhvaća niz zbivanja, od čimbenika rizika, koje pacijenti imaju, nekada da i ne znaju, poput povećanog tlaka, povećanih masnoća ili povećanog šećera, zbivanja koja se godinama, a to može biti i desetljećima,  odvijaju u našem organizmu, a krajnji rezultat je koronarna bolest, srčano zatajivanje, odnosno smrt. Naš je cilj prevencija kojom želimo obuhvatiti sve, od laika koje želimo naučiti kako sačuvati svoje zdravlje i štetan utjecaj čimbenika rizika svesti na minimum, do liječnika, kako obiteljske medicine tako i kardiologa, invazivnih kardiologa, invazivnih radiologa, kardiokirurga i drugih. Radi se o prevenciji koja za cilj ima smanjenje pobolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, a ako je do tih bolesti došlo cilj je smanjenje smrtnosti od istih – kazala je jedna od glavnih organizatorica tečaja doc.dr.sc. Katarina Novak, naglasivši kako su ovi tečajevi uvertira projekta Zdravi grad.

Projekt Zdravi grad provodi se pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije kojim se financiraju djelatnosti za unapređenje zdravlja.

- Tako mi, zajedno s Gradom Kaštela, imamo ambiciju da u budućnosti apliciramo na taj projekt, kako bi osigurali sredstva za unapređenje zdravlja naših građana – zaključila je Novak, zahvalivši ovom prilikom posebno dogradonačelnici  dr,med. Jadranki Matok Bosančić te ravnatelju GDCKK Petru Boljatu.

Ovog dana predavanja su sudionicima tečaja, uz doc.dr.sc. Katarinu Novak  održali doc.dr.sc Duška Glavaš, doc.dr.sc. Anteo Bradarić, dr.med Ana Repić Buličić, dr, med. Drago Dragičević, doc.dr.sc. Tonči Batinić te doc.dr.sc. Ivana Štula.

A među sudionicima tečaja bio je i znatan broj liječnika s područja Kaštela, koji su primjerima iz prakse sudjelovali u diskusiji i razmjeni iskustava na kraju predavanja.

- U mojoj ordinaciji, u kojoj je pretežno zastupljena starija populacija, kardiovaskularne bolesti su uglavnom „vodeće bolesti“. Mogu reći da pacijenti velikim dijelom brinu o svom zdravlju, no postoji i dio populacije koji o zdravlju ne brinu i na žalost, na njih je jako teško utjecati, to ne mogu ni liječnici, ni mediji ni njihova okolina – kratko nam je komentirala svakodnevicu iz ordinacija obiteljske medicine dr. med. Dragica Čavka Divković iz ambulante u Kaštel Gomilici, naglasivši kako ovakve edukacije doprinose boljem radu liječnika, prenosivši im nova znanja, pogotovo vezana uz kardiovaskularne bolesti i primjenu tih novih znanja.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij