hren
 

HOĆE LI GA MANJE BITI NA ULICAMA?
Nakon nešto manje od tri godine od početka realizacije projekta, ovog ponedjeljka svoja vrata otvorilo je prvo gradsko reciklažno dvorište u Kaštelima, a ovo reciklažno dvorište koje se nalazi na predjelu Pržac u Rudinama, povećat će komunalni standard građana Kaštela.

Gradnja ovog reciklažnog dvorišta započela je u ožujku 2017. godine i nakon nekoliko mjeseci trajanja građevinskih radova trebalo je usijediti njegovo opremanje, no onda je započeo dugi put na kojem se našla oprema, dozvole i dokumentacija pa je svima bila potrebna dodatna doza strpljenja.

- Grad Kaštela iz svojih proračunskih sredstava izdvojio je za izgradnju 1,6 milijuna kuna bez PDV-a, a reciklažno dvorište nalazi se na površini od 2.406 metara četvornih. U njemu će se moći odlagati 18 različitih vrsta otpada, što je korak naprijed u komunalnom gospodarstvu grada Kaštela -  kazala je pročelnica za komunalu Marija Pelivan.

Reciklažnim dvorištem upravlja gradska tvrtka Zeleno i modro, koja je uložila oko 200 tisuća kuna u opremu, a kako je naveo direktor Alen Lučić, ovdje će se moći odlagati sav otpad osim miješanog komunalnog otpada te većeg građevinskog otpada.

- U ovo reciklažno dvorište građani mogu donijeti sav onaj krupni otpad, poput bijele tehnike, namještaja, televizora, elektroničke opreme, akumulatora, guma, papira, baterija, pojedinih lijekova, pesticida, kabela i svega onoga što su do sada ostavljali na ulicama i oko kontejnera. Ne može se donijeti samo miješani komunalni otpad te veliki građevinski otpad – objasnio je Lučić.

Tako od ovog ponedjeljka građani Kaštela, a to se isključivo odnosi na građane, a ne velike ili male poslovne subjekte, svoj glomazni te opasni otpad mogu donijeti u reciklažno dvorište na Pržac, bez ikakve naknade.
Na ulazu u reciklažno dvorište moraju se javiti djelatniku i u njegovoj pratnji izvagati otpad te ga smjestiti u odgovarajući spremnik.
Pri tome je važno naglasiti da svatko tko donese pojedini otpad djelatniku mora pokazati osobnu iskaznicu kao dokaz mjesta stanovanja te dokaz o zadnjem plaćenom računu za odvoz otpada tvrtke Zeleno i modro.

Kako bi izašli u susret svim građanima, u reciklažnom dvorištu prilagodili su i radno vrijeme pa će tako ponedjeljkom, utorkom i srijedom raditi u vremenu od 12 do 18 sati te četvrtkom, petkom i subotom od 8 do 14 sati.

Tvrtka Zeleno i modro već je sklopila ugovore s dijelom tvrtki koje će preuzimati odloženi otpad iz reciklažnog dvorišta, a sa dijelom tvrtki u tijeku su postupci potpisivanja ugovora.

Kontejneri za glomazni otpad, koji se sada postavljaju na više lokacije diljem Kaštela još će neko vrijeme ostati u upotrebi, no kada reciklažno dvorište u potpunosti zaživi, isti će se ukloniti.
Za sve građane važno je napomenuti da dovoz glomaznog otpada u reciklažno dvorište moraju sami organizirati jer je to njihova, a ne obveza komunalne tvrtke.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij