hren
 

IZMJENE ZA CIJELU HRVATSKU, MUKE PO IZNAJMLJIVAČIMA
Nakon što je gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro u veljači preuzela odvoz otpada s kaštelanskih ulica od splitske Čistoće,  na adrese  Kaštelana počeli su pristizati novi računi. Iako ni nakon deset mjeseci mnogim građanima još nije jasan način obračuna, osim da su im računi viši nego prije godinu dana, pred njima je, kao i pred ostatkom Hrvatske, sada novi način obračuna u skladu s novim izmjenama Uredbe o zbrinjavanju otpada.

Prema Uredbi, a na osnovu obračuna fiksnog i varijabilnog dijela, pri čemu je fiksni dio cijena obvezne minimalne javne usluge, odnosno fiksni dio cijene potreban za ekonomsko održivo poslovanje sustava, a varijabilni dio određuje se volumenom spremnika i brojem pražnjenja spremnika kao kriterijem preuzete količine otpada, neki građani u budućnosti će plaćati niže, a neki više cijene odvoza otpada.
Uredbu je usvojila Vlada, a jedinice lokalne samouprave imaju obvezu prilagoditi ili izmijeniti svoje odluke o gospodarenju komunalnim otpadom za što im je ostavljen period od tri mjeseca. Prema najavama, Kaštela s provođenjem izmijenjene Uredbe kreću odmah početkom nadolazeće godine.

Za pojašnjenje što Uredba donosi konkretno građanima na temu računa za zbrinjavanje otpada, ovih smo dana pitali Alena Lučića, direktora Zeleno i modro.

- Povremeni i stalni korisnici  izjednačeni su u pravima i obvezama što znači da će svi korisnici plaćati isti iznos fiksnog  dijela, popularno nazvanog paušala, odnosno obvezne minimalne javne usluge, bez obzira žive li stalno u nekretnini ili samo povremeno.
Po „staroj“ Uredbi svaka jedinica lokalne samouprave mogla je samostalno odrediti kategorije korisnika na svom području dok se novom Uredbom, odnosno njenom izmjenom, unaprijed određuju kategorije korisnika koje su jedinstvene u cijeloj državi.

Jasno su određene dvije osnovne kategorije i to korisnici koji su kućanstvo i korisnici koji nisu kućanstvo.
Korisnici koji nisu kućanstvo su razvrstani u sedam potkategorija i svi korisnici unutar iste potkategorije će morati plaćati jednak iznos paušala,  bez obzira obavljaju li djelatnost tijekom cijele godine ili samo sezonski.
Tako su sad primjerice, objekt brze prehrane i trgovački centar svrstani u istu potkategoriju i morat će plaćati istu cijenu fiksnog dijela.

Prema novoj Uredbi iznajmljivači su također svrstani u kategoriju poslovnih korisnika, odnosno korisnika koji nisu kućanstvo te će morati plaćati isti fiksni dio cijene tijekom cijele godine i to bez obzira na to koliko imaju ležajeva.
Ova izmjena će, konkretno za Kaštela, značiti da će oni koji imaju više ležajeva plaćati manji fiksni iznos nego što su do sada plaćali dok će iznajmljivačima koji imaju manje kreveta cijena porasti.

Isto tako, nova uredba je izričito zabranila da se Obvezna minimalna usluga računa po kvadraturi objekta ili broju članova kućanstva što znači da će cijena fiksnog dijela  biti ista za sve korisnike kućanstava bez obzira na broj članova što će dovesti do poskupljenja fiksnog dijela za korisnike s manje članova, odnosno korisnicima koji imaju više članova kućanstva iznos fiksnog dijela će se smanjiti – objasnio nam je najvažnije izmjene direktor Lučić, a kako će sve izgledati u praksi Kaštelani će vidjeti kada im za nekoliko mjeseci pristignu ove uplatnice u skladu s izmjenama Uredbe o zbrinjavanju komunalnog otpada.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij