hren
 

ŠTRAJK U ŠKOLAMA 
JUČER u popodnevnim satima po društvenim mrežama proširila se informacija kako danas u svim školama u Hrvatskoj kreće frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva.

U večernjim je satima ta informacija potvrđena, a Index je dobio uvid u mail koji je poslan svim sindikalnim povjerenicima ovih sindikata diljem Hrvatske. U mailu stoje upute za sindikalne povjerenike da danas najave štrajk za srijedu te da u nastavku napišu da se štrajk nastavlja do ispunjenja zahtjeva.

U uputi također stoji kako sindikalni povjerenici u svojim školama na plakat moraju dopisati da se štrajk nastavlja do ispunjenja zahtjeva te će se danas diljem zemlje održati hitni sastanci sindikalnih podružnica.

"Borba za dostojanstvo nema cijene"

Uz konkretne upute, učiteljima je poslana i poruka predsjednika nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca koja je objavljena na društvenim mrežama. On je učiteljima poručio kako je izuzetno važno snažno odgovoriti vladi te da borba za dostojanstvo nema cijene.

"Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog do ispunjenja zahtjeva.

Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene", istaknuo je Mihalinec u pismu koje je objavljeno na društvenim mrežama.

"Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenje", dodao je te najavio aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu te skorašnji prosvjed na jednom od zagrebačkih glavnih trgova.

25. studenoga veliki prosvjed

Na Facebooku su sindikati najavili da će organizirati razne oblike "industrijskih akcija tijekom ovog tjedna", a među njima i veliki prosvjed 25. studenog u Zagrebu.

"Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor NSZSSH su na današnjoj, zajedničkoj, sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenoga 2019. do ispunjenja zahtjeva. Paralelno s njim, krenula je organizacija različitih oblika industrijskih akcija tijekom ovoga tjedna te velikog prosvjeda 25. studenoga 2019. u Zagrebu, a o točnom mjestu i vremenu obavijestit ćemo vas po dobivanju potrebnih dozvola. Idemo dalje!!!", poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja. U mailu poslanom svim sindikalnim povjerenicima ovih sindikata diljem Hrvatske stoje upute za sindikalne povjerenike da sutra ujutro najave štrajk za srijedu te da u nastavku napišu da se štrajk nastavlja do ispunjenja zahtjeva.

Štrajk traje više od mjesec dana, učenici dosad izgubili šest do sedam dana nastave

Danas za 10 sati zakazana je redovna konferencija za novinare na kojoj bi sindikati trebali pojasniti daljnju taktiku i objaviti rezultate referenduma.

Podsjetimo, sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Vladina posljednja ponuda bila je povećanje osnovice za 6,12 posto u sljedećoj godini, izrada analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Štrajk u školama počeo je prije mjesec dana, a kako je riječ o cirkularnom štrajku u kojem svakog dana štrajkaju druge županije, učenici su dosad izgubili šest do sedam dana nastave. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Indexu je nedavno potvrdilo kako postoji realna šansa za produljenje školske godine, a samim time će se morati odgoditi i matura

Izvor: Index.hr


KOMENTARI: