hren

TRNOVIT PUT DO SPLITA
Novi je radni tjedan, ceste su mokre i skliske pa svima koji su osobnim automobilima ili autobusnim prijevozom ovog jutra putovali do Splita trebala je dodatna doza strpljenja jer su gužve na brzoj cesti D8 na istoku Kaštel Sućurca, na raskrižju u Solinu te ulazu u Split, dodatno povećane.

Problem „solinskih gužvi“, kako vozači znaju opisati svakodnevna stanja u prometu na navedenom području, prisutan je već više godina te se isti nastoji riješiti planiranjem izgradnje denivelacijske trase za koju je u izradi potrebna dokumentacija.

I dok se čeka izrada dokumentacije, a potom i planirani radovi, ne nalaze se odgovarajuća rješenja kojima bi se stanje makar malo popravilo, a ako je suditi prema javljanjima naših čitatelja, čak naprotiv, pojedini čitatelji tvrde da je došlo do promjene na lošije.

- Već nekoliko mjeseci primijetili smo da je promijenjeno trajanje zelenog i crvenog svjetla na semaforu za vozila koja dolaze iz pravca Kaštela. Zeleno svjetlo tako traje 30-ak, a crveno 40-ak sekundi. Kako bi se moglo zaključiti iz stanja na terenu, na taj način se očito željelo smanjiti gužve na potezu od Solina, preko Smokovika do samog ulaza u Split, jer se na tom području gradi benzinska postaja zbog koje je često zatvoren jedan prometni trak te su gužve još veće. Kako bi djelomično „oslobodili“ promet tim područjem, pretpostavljam da je smanjeno trajanje zelenog svjetla iz pravca Kaštela na Širini te se sad gužve stvaraju cijelim dijelom ceste D8 na samom izlazu iz Kaštela – napisao nam je jedan od naših čitatelja, a da je trajanje crvenog svjetla duže nego zelenog uvjerili smo se i sami na terenu.


Radovi na novoj benzinskoj postaji traju već tjednima

Primjedbe na rad semafora dobili smo nekoliko puta i za semafore na raskrižju u Kaštel Gomilici, koje vodi prema mjesnom groblju, gdje u pojedinim danima također vladaju veće gužve.

- Na svim semaforima cestom D8 kroz Kaštela vidljivo je da rade uz pomoć detektora, samo na ovom semaforu zeleno svjetlo za prolaz svjetli i kad u križanju nema automobila iz određenog pravca. Tako je vidljivo da se zeleno i crveno svjetlo mijenjaju u jednakim intervalima bilo da vozite sjever – jug ili istok – zapad, što je, zbog količine prometa na glavnoj cesti, razlog za gužve koje tamo nastaju – ustvrdio je drugi čitatelj.

Pitanje o radu semafora na cesti D8, posebno na raskrižju na solinskoj Širini, uputili smo nadležnima, koji su opovrgli navode čitatelja.

- Vezano za upit o radu semaforskih uređaja na području Kaštela i Solina, izvještavamo vas da se rad semafora (signalni plan) nije mijenjao više od dvije godine. Svi semaforski uređaji na državnoj cesti D8, od Kaštela do Splita, rade putem detektora (ovisno o prometnom opterećenju), gdje trajanje zelenog/crvenog svjetla nije uvijek isto, već se mijenja o količini prometa, kako na glavnom smjeru, tako i na privozima.

Do pojave gužvi dolazi u vršnim satima jer postojeća cestovna infrastruktura (broj prometnih traka) ne može zadovoljiti prometno opterećenje. Upravo zbog pojave gužvi, prije nešto više od dvije godine izrađeni su novi signalni planovi na raskrižju u Solinu. Trajno rješenje problema predstavlja izgradnja denivelacije preko raskrižja Širina za koje je u tijeku izrada projektne dokumentacije – odgovor je iz Hrvatskih cesta.

Kako je vidljivo, u ovom odgovoru navode da se rad semafora nije mijenjao dvije godine, iako su nam na naše slično pitanje ovog ljeta u svom odgovoru kazali „Hrvatske ceste kontinuirano prate stanje na terenu te unatoč ekstremnom prometnom opterećenju, a koje je potencirano turističkom sezonom, ulažemo dodatne napore u prilagodbi programa rada semafora“, iz čega se može zaključiti da je prilagodbi rada semafora bilo i u navedenom razdoblju.

I što reći, nego savjetovati građanima alternativne načine prijevoza poput vlaka ili integrirane linije autobusom i vlakom te dodatno strpljenje i odlazak na posao makar pola sata ranije nego je to bilo prije. A što nas još čeka po pitanju gužvi nakon izgradnje rampe u ulici Zbora narodne garde i trenutne regulacije prometovanja semaforima na samom ulazu u Split, tek ćemo se imati priliku uvjeriti.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij