hren
 

OD SUBOTE PA DESETAK DANA UNAPRIJED NEĆE PROĆI DAN BEZ KIŠE, A U POJEDINIM DANIMA ONA ĆE BITI VRLO OBILNA
Listopad u većem dijelu Dalmacije završavamo sa skromnim količinama oborina. One ipak variraju od čak 106 litara na Dugom Otoku, preko 90 u okolici Starigrada Paklenice ili preko 80 na dubrovačkom području, pa sve do više nego skromnih 10 do 20 litara na širem splitskom i sinjskom području.


Količine oborina u Dalmaciji u listopadu 2019. (Pljusak.com)

Listopad je prosječno drugi najkišovitiji mjesec u godini, a ove godine listopad nije opravdao svoju klimatološku karakteristiku. No, kako stvari stoje, studeni bi mogao već u prvoj dekadi opravdati svoj epitet prosječno najkišovitijeg mjeseca u godini.

Aktualni prognostički materijali bez iznimke ukazuju na veliku vjerojatnost dugotrajnog izrazito kišovitog razdoblja na cijelom Jadranu. Počevši od subote, kišnim danima se ne vidi kraja. Jedina je razlika u tome da će neki od nadolazećih dana biti u cijelosti kišoviti, a u nekima će biti izmjena sunca i kiše. No od subote pa desetak dana unaprijed neće proći dan bez kiše, a u pojedinim danima ona će biti vrlo obilna.


Prognozirana sinoptička situacija prvih sati ponedjeljka – ciklona s centrom iznad sjevernog Jadrana i vrlo guste izobare garantiraju vrlo vjetrovito vrijeme (GFS)

Iskoristite sunčan petak!

Danas će biti suho, a sutra i pretežno sunčano. Petak ujutro donosi niske temperature zraka koje će u nekim kotlinama Zagore biti malo iznad nule. Danju će zato biti ugodno s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 22°C.

Kišan vikend, jugo u jačanju

Već i prvi sati subote donose naoblačenje, kišu i jugo u jačanju. Jutro će biti osjetno toplije nego u petak, a dnevne temperature slične onima u petak ili malo niže. Još vjetrovitije, kišovitije i toplije bit će u nedjelju. Samo u nedjelju lokalno će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će jako i vrlo jako jugo s olujnim udarima pa se očekuju prvi problemi u prometu morem, osobito s katamaranima koji vjerojatno neće isploviti. Osim juga bit će oštrog i lebića, a zbog niskog tlaka nakon dugo vremena ponegdje će se moći primijetiti i ciklonalna plima. Usprkos povremeno obilnoj kiši bit će neugodno toplo, ponegdje oko 20°C.

Čini se da će najobilnije oborine biti u noći na ponedjeljak kada je lokalno moguće izraženije nevrijeme te nove obilne oborine, ponegdje preko 50 litara po kvadratnom metru. Vjetar će prvo okrenuti na lebić, zatim pulenat i tramontanu, a krajem dana ponovno na jugo. U drugom dijelu dana moguća su sunčana razdoblja. Bit će toplo.

Vrlo promjenjivo s jugom u stalnom jačanju bit će u utorak. Kiša će biti manje česta i manje obilna nego prethodnih dana, ali kasno navečer slijedi novo jače naoblačenje. U noći na srijedu mogući su olujni udari oštrog i ciklonalna plima. Bit će neugodno toplo, iznad 20°C uz obalu i na otocima.


Lebić na splitskoj Rivi (arhiva). Foto: Feđa Klarić

Niti u drugom dijelu tjedna neće biti drugačije. Pratit će nas jako jugo, oblaci i česta kiša. Kada se zbroje prognozirane oborine za cijeli sljedeći tjedan, u mnogim krajevima moglo bi pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a postoji mogućnost da ponegdje padne i preko 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Dobra je to vijest za HEP, ne i za one koji nisu obrali masline…

Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij