hren

BOGOSLOVI IZ KAŠTELANSKIH ŽUPA
Kaštelanske župe u posljednje  vrijeme bilježe nekoliko ređenja mladih iz redova svojih župljana, a zadnji od njih, koji su obećali ponizno služenje Bogu bili su đakoni Filip Čogelja i Mate Mihaljević.

Ovog vikenda u crkvi sv. Nikole u Metkoviću, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zaredio je za đakone osmoricu bogoslova, a među njima i fra Filipa Čogelju iz župe Sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom. Fra Filip Čogelja đakonat je primio zaa franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja.
U činu ređenja fra Filip je, zajedno sa ostalom sedmoricom, obećao  ponizno služenje Bogu, propovijedanje vjere, molitvu i život u celibatu.
Novozaređeni đakoni u narednu godinu dana preuzet će službu po kanonskom pravu, a svećeničko ređenje uslijedit će u ljeto sljedeće godine.

Dva tjedna ranije vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan u crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu  za đakona je zaredio Matu Mihaljevića iz lukšićke župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.

- Đakoni na osobit način sudjeluju u Kristovu poslanju i milosti. Sakrament reda utiskuje im karakter  koji se ne može izbrisati i koji ih suobličuje s Kristom koji je postao đakon, tj. poslužitelj svih. Dužnost je đakona pomagati biskupu i prezbiterima u slavljenju božanskih otajstava, osobito euharistije, dijeliti euharistiju, prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, naviještati evanđelje i propovijedati, voditi sprovode i posvetiti se različitim službama kršćanske ljubavi. Tu obvezu po đakonskome ređenju preuzima danas naš Mate. Našeg kandidata za đakonat  Matu, u Gospinu mjesecu listopadu, stavljamo pod posebnu zaštitu Bezgrešne Djevice da bude sredstvo Božje milosti u Crkvi gdje će djelovati  - kazao je pri tome mons. Bogdan.

Foto: IKA i likemetkovic


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij