hren

PROJEKT UMJETNIČKE ORGANIZACIJE ''IZA ZAVJESE''
Predstavu ''Mali noćni razgovori hrvatske ljevice i desnice'' kazališno uprizorenje vječne rasprave hrvatske ljevice i desnice o povijesnim događajima, sinoć su pred publikom u Kaštel Lukšiću vješto iznijeli iskusni glumci Tomislav Martić i Vinko Kraljević te njihove mlade kolegice Lucija Dujmović i Petra Tunjak. Režiju potpisuje Želimir Mesarić, dramaturgiju Mira Muhoberac, a tekst je nastao prema istoimenoj knjizi novinara i publicista Tihomira Dujmovića.

Predstava se održala u organizaciji županijskog i gradskog HDZ-a, a među ostalima pogledati su je došli i gradonačelnik Denis Ivanović, politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, predsjednik HDZ-a Kaštela Ivan Udovičić, kao i pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić.

Radnja dvosatne predstave odvija se u okviru TV debate dvojice profesora povijesti, jedan je desničar, povratnik iz Njemačke kojeg igra Martić, a drugi ljevičar sa zagrebačkog fakulteta kojeg igra Kraljević. Kroz moderiranje voditeljice koju igra Lucija Dujmović, dva povjesničara svaki sa svog stajališta komentiraju turbulentne povijesne teme. Pretresaju tako okolnosti Drugog svjetskog rata, raščlanjuju pozicije ustaša i partizana, diskutiraju mnoge teze, poput prodaje Dalmacije Italiji te nasuprot tome gubitak Boke Kotorske, Srijema, Banata i Bačke.

U žustroj polemici dotiču se Bleiburga, Jasenovca, ali i Domovinskog rata te Hrvatske danas u okviru EU. Zanimljiv je i dio rasprave o tomu ''čiji'' je više prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Tako lijevi argumentira kako je Titov general, a desni kako je čovjek koji donosi povijesni san okružen krivim ljudima, jer je sva desna inteligencija već likvidirana. Predstava završava povratkom desničareve kćeri, koju igra Petra Tunjak, sa dočeka srebrnih ''vatrenih'' i suzama u očima njenog oca koji u tom događaju pronalazi iskru hrvatstva kao i nadu u pomirbu i bolju budućnost.

Predstavu je budnim okom pratio i autor teksta Tihomir Dujmović, koji nam je u razgovoru nakon izvedbe prenio dio svojih dojmova.

- Meni se čini da je ovaj tekst toliko životan i dinamičan, a glumci se toliko unesu da me uvijek zanima kako će ispričati priču svog života, sa stajališta lijeve i desne Hrvatske. Svaki put se to izgovori na jedan poseban način i zato me uvijek zanima kako će taj crescendo izgledat. Čini mi se da su se potpuno unijeli, da su bili sjajni i predivni te da su dali sve od sebe tako da su i mene ponijeli kao da ih gledam prvi put, kazao je Dujmović.

Predstavu umjetničke organizacije ''Iza zavjese'' koja je svoju premijeru imala prošlog mjeseca u Zagrebu, nakon izvedbe u Kaštelima čekaju daljnja gostovanja diljem Hrvatske.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij