hren

DEMOGRAFSKA POSLA
Svojevrsni baby boom vlada u Solinu i Kaštelima, gradovima koji su prošle godine zabilježili najveći prirodni prirast. Tu je naime više rođenih nego umrlih, a mi smo provjerili zašto.

"Solin je relativno miran grad. Sve što trebate naći, ima na jednom mjestu. Šoping-centar je dostupan, iako pristup mladim majkama s kolicima nije na razini i nije se razmišljalo kad su se projektirale ceste", napominje Tihana Herceg dok u naručju drži jednog od najmlađih stanovnika Solina.

Solin je godinama proglašavan najmlađim gradom u Hrvatskoj. Bolji uvjeti života ključan su razlog zbog kojeg se sve više mladih odlučuje za život i osnivanje obitelji upravo ovdje.

Mladosti ne nedostaje ni u Kaštelima - drugom gradu u državi s više rođenih nego umrlih u prošloj godini.

"Dugi niz godina živjela sam u Kaštel Kambelovcu i igrom slučaja smo se preselili. Opet smo svejedno u blizini Kaštela. Tu stvarno ima uvjeta za mlade obitelji", ističe Maja Hrabar Zanki.

Djece je sve više u vrtićima. "Ja vidim puno beba u Kaštelima", napominje Rozarija Rajnović iz Kaštel Gomilice. Mali Karlo Ćupić kaže da je njegovima mami i tati lijepo živjeti tu jer su našli lijepu kuću.

"Imamo kapacitete, možemo zadovoljiti te potrebe. No kako trend prirasta raste, tako ćemo u dogovoru s gradom proširiti kapacitete", otkriva ravnateljica dječjeg vrtića Kaštela Ivanka Vučica.

Oba grada, kažu, i razne demografske mjere. "Nažalost, dok u Hrvatskoj nestaju, izumiru razredi, mi smo u 12 godina otvorili dvije nove škole. Već planiramo treću, imamo 17 dječjih jedinica", nabraja gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

"Razvijamo komunalnu infrastrukturu, gledamo otvoriti radna mjesta i sigurno da će to sve ići u dobrome smjeru", ističe gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

No ukupni prirodni prirast u Hrvatskoj i dalje je negativan, odnosno više je umrlih nego rođenih. Prema Državnom zavodu za statistiku, razlika između rođenih i umrlih prošle je godine iznosila 15.761, ali, nažalost, toliko je više umrlih.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij