hren

AKCIJA ''ZASADI DRVO NE BUDI PANJ''
Građanska inicijativa ''Dani kolektivne sadnje drveća'' provodi akciju sadnje drveća na razini cijele Hrvatske od petka 25. do nedjelje 27. listopada. Pod motom ''Zasadi drvo, ne budi panj'' i Kaštelani će ovog vikenda imati priliku dati svoj doprinos ozelenjivanju vlastite životne sredine. 

Inicijativu je pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar s ciljem poticanja građana, udruga, tvrtki i ustanova da bilo samostalno, bilo u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Koordinatorica inicijative za Splitsko-dalmatinsku županiju, Marina Kuzmanić, po struci dipl.ing Biologije i ekologije mora, a inače voditeljica udruge Dea Dia dance studio,  kazala nam je kako su se do sada u akciju uz Kaštela uključili i Split, Trogir, Solin, Sinj, Omiš, Makarska, Dugopolje, Čiovo te otoci Brač, Šolta i Hvar. Naglasila je trud svih uključenih, od inicijatora, organizatora, koordinatora, do predstavnika gradova, općina i ustanova, a podrška je za pojedine lokacije stigla i od Hrvatskih šuma u vidu doniranih sadnica i pomoći stručnih službi.


Marina Kuzmanić

U Kaštelima će se akcija provoditi na nekoliko lokacija, u rudnicima Sv. Juraj-Sv. Kajo sudjelovati će radnici Cemexa sa kaštelanskim vatrogascima i učenicima Osnovne škole ''Knez Mislav'' iz Kaštel Sućurca. Grad Kaštela organizira sadnju na prostoru južno od planinarskog doma Malačka, sa osiguranim prijevozom u subotu ujutro ispred Osnovne škole ''Filip Lukas'' u Kaštel Starom. Također u subotu ujutro biti će organiziran prijevoz za sadnju na južnim obroncima Kozjaka, uz protupožarni put između Kambelovca i Gomilice te Kambelovca i Lukšića. Informacije o polasku zainteresirani će moći pronaći na Facebook stranici inicijative https://www.facebook.com/groups/883581695358483/

U akciju su se uključile i kaštelanske osnovne škole, ''Bijaći'' i ''Filip Lukas'', čiji će djelatnici sa učenicima oplemeniti školski okoliš, na način da će svaki razred zasaditi svoje stablo.

Marina se posebno zahvalila i istaknula doprinos Grada Kaštela, Cemexa, craft pivovare Familija koja je donirala 80 sadnica šumskih vrsta, te pozvala građane da se uključe u ovu hvale vrijednu akciju i po mogućnosti sa sobom ponesu potreban alat i pomagala za sadnju.

- Svako posađeno drvo je značajno, a zajedno možemo napraviti puno! Lopate i sadnice u ruke i pridružite nam se, stoji u pozivu  inicijative.

Detaljne informacije o akciji na nivou Splitsko-dalmatinske županije možete pronaći OVDJE


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij