hren

TEORIJA I PRAKSA NOVOG SUSTAVA
Dvodnevna konferencija o gospodarenju komunalnim otpadom, u organizaciji kaštelanske komunalne tvrtke Zeleno i modro, tvrtke  Eko Adria te uz suradnju s Gradom Kaštela i Udrugom gradova, dovela je u Kaštela više od sedamdeset predstavnika komunalnih tvrtki i jedinica lokalne samouprave s područja cijele Hrvatske.

Jedna od glavnih tema, s kojom je i započela ova konferencija u dvorcu Vitturi, su izmjene i dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i promjene u praksi koje one nose sa sobom

- Ovim izmjenama se želi potaknuti jedinice lokalne samouprave na izgradnju sustava, što nije bio slučaj nakon donošenja „stare“ Uredbe. Tako se u dvije godine, do danas, nismo pomakli s mjesta, nemamo povećani postotak odvajanja korisnog otpada, nemamo reciklata potrebnih u gospodarstvu, sav potreban reciklat uvozimo. Mislim da je ovo prilika i krajnje vrijeme za novu strategiju drugačijeg sustava prikupljanja otpada – kazala je u uvodu Koviljka Aškić, direktorica tvrtke Eko Adria.

Iako je generalna ocjena da se stvari nisu previše pomakle s mjesta, u pojedinim gradovima ipak se otišlo korak dalje, a kako je rekao Marko Ercegović iz Udruge gradova, upravo je razmjena iskustava cilj ove konferencije.

- Križevci, Crikvenica, Prelog, neki su od pozitivnih primjera u komunalnom gospodarenju,. Gradovi se razlikuju po svojim specifičnostima, nije isto jedan priobalni grad ili grad na kontinentu, mali grad ili veliki grad, no svi se moraju pozabaviti ustrojavanjem adekvatnih i učinkovitih sustava za gospodarenje otpadom. Ovaj skup je prilika da struka, operativci i ostali, razgovaraju o mogućnostima te poslušaju i primjere dobre prakse iz pojedinih gradova – naglasio je Ercegović.

Među gradovima, u kojima se u zadnje vrijeme rade pozitivni pomaci su i domaćini, grad Kaštela, a pred nadležnima je i velik i težak posao.

- Prije mjesec dana započeli smo s podjelom individualnih spremnika te tamo gdje smo ih podjelili uklanjamo s javnih površina zajedničke spremnike. S individualnim spremnicima dijelimo i vrećice za odvojeno prikupljanje papira i plastike, a kada dobijemo spremnike za odvojeno prikupljanje, koji nam trebaju stići iz Fonda za zaštitu okoliša, i njih ćemo podijeliti umjesto vrećica.  Planiramo do sezone podijeliti spremnike u većem dijelu Kaštela, a do kraja sljedeće godine sva kućanstava, gdje je to tehnički moguće, imat će vlastite spremnike. Gdje ne bude moguće ići ćemo na ukopavanje zajedničkih spremnika. Što se tiče reciklažnog dvorišta, ono je u potpunosti opremljeno i spremno za početak rada, dokumentacija je poslana u Ministarstvo i očekujemo njihovo zeleno svjetlo. Nadamo se za nekoliko dana – ustvrdio je direktor Zeleno i modro Alen Lučić, koji na ovoj konferenciji govori o temi postupanja i obveza proizvođača proizvodnog otpada.

Među temama konferencije izdvajamo i temu o novom načinu izračuna cijene prikupljanja komunalnog otpada, pri čemu je Aleksandar Lacić iz Eko Adrie, upoznao sudionike s fiksnim i varijabilnim dijelom ove usluge, što je uređeno Uredbom o gospodarenju otpadom.

Drugog dana konferencije, pred sudionicima  će se naći teme komunalnog reda  i postupanja komunalnih redara, nadzora u postupanju s otpadom i sankcija, kao i teme primjene zakona o zaštiti životinja te komunikacije s javnošću.

Inače, na otvaranju konferencije sve sudionike pozdravio je kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, poželjevši im ugodan i produktivan boravak u Kaštelima, a u radu konferencije sudjeluju predstavnici kaštelanskog Upravnog odjela za komunalu.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij