hren
 

PROJEKTNI DAN - 3. SRDELIJADA
Srdela, „kraljica mora“ kako su joj stari još od davnina tepali, još jednom se našla u centru pozornosti zahvaljujući učenicima i djelatnicima Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog te njihovim gostima. Projektni dan 3. ''Srdelijada'' povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, održao se danas u prostoru škole Bijaći, koja se pretvorila u svojevrsnu gastro-umjetničku galeriju raznih skupltura, crteža, dekoracija, boja te u konačnici  mirisa i okusa srdele.

U svečanom programu koji se održao u školskom muzeju, pjesmom, recitacijama i scenskim igrama srdelu su proslavili učenici i njihovi gosti. Tomislav Najev i Vanja Aranza govorili su svoje pjesme na čakavici, kantautor Boris Oštrić izveo je ''Peškafondo'', a profesor glazbenog u OŠ ''Bijaći'', Ivan Cinotti odsvirao je i otpjevao ''Srdelu blues''. U školskom atriju uz učeničke radove na temu srdele, izložene su i skulpture samoukog kipara Ivice Prge, a slikar Draženko Pačalat demonstrirao je tehniku slikanja vinom - vinorel. Okupljeni su također mogli vidjeti izloške Vene Jerkovića i Nikole Fallera sa kiparsko- slikarske kolonije posvećene 1500 godina staroj kaštelanskoj maslini.

Nakon svečanog programa, štafilićki župnik don Damir Vuletić blagoslovio je kruh, krušne proizvode, plodove jeseni te sve okupljene te je uslijedila degustacija srdele spremljene na razne načine, na slano i slatko.
Ovom događaju kao i mnogima u svojoj školi, veliki obol dala je i daje ravnateljica Jadranka Šošić, koja uz pomoć svojih djelatnika i učenika pretvara školski prostor u učionicu života, vodeći i radeći na nizu projekata. 

- Danas pokazujemo djeci kako treba živjeti sa najljepšim i najboljim resursom koji je u našem kraju, a to je Jadransko more, koje ne služi samo za kupanje, nego i za prehranu,održivi razvoj i zato ga moramo čuvati. Ovo je i ekološka poruka djeci da žive u suglasju s prirodom i čuvaju je kako bi od te iste prirode mogli živjeti. Lijepo je imati turiste, a lijepo je i svoju prehranu bazirati na zdravim morskim namirnicama. Jedna od njih je svakako nezaobilazna srdela, koja stoljećima prehranjuje ljude ovoga podneblja - kazala je ravnateljica Šošić te dodala kako s ovim projektom nastavljaju i dalje, a ove godine u fokusu proučavanja im je tuna.

Foto: OŠ Bijaći


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij