hren

ČESTITKE KAŠTELANIMA
Građani Hrvatske danas slave  Dan neovisnosti, državni blagdan u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom.. Sabor je tada utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ovaj važan dan u novijoj hrvatskoj povijesti prilika je i za uputiti čestitke građanima i sve podsjetiti na brojne žrtve zbog kojih danas imamo neovisnu državu.
Čestitke na adresu Portala grada Kaštela, namjenjene građanima Kaštela, pristigle su s nekoliko adresa.

- Poštovane Kaštelanke i Kaštelani, upućujemo vam čestitke povodom Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Ponosno i radosno proslavimo ovaj nacionalni praznik, istaknimo hrvatske zastave i sjetimo se svih onih koji su izgubili živote u Domovinskom ratu i bez kojih naša država ne bi postojala.
Dan neovisnosti obilježava se 8. listopada, na dan kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čemu je prethodio istek tromjesečnog moratorija hrvatske Ustavne Odluke o samostalnosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Odluka nije stupila na snagu zbog zahtjeva Europske zajednice sa ciljem da se kriza pokuša riješiti mirnim putem. Istog dana isteka moratorija zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore. Sljedeći dan Sabor je donesenom Odlukom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Proslavimo dostojanstveno jedan od važnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti – poruka je koju potpisuje gradonačelnik Denis Ivanović te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić.

- Dana 8. listopada,1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Tog dana, nakon stoljetnih težnji hrvatskog naroda,  Hrvatska je postala neovisna i zato s posebnim pijetetom  danas svima čestitamo ovaj veliki praznik. Posebnu čestitku upućujemo hrvatskim braniteljima koji su hrabro stali u obranu slobode i neovisnosti, a onima koji su položili živote na oltar Domovine, neka je vječna slava i hvala – čestitka je iz dragovoljačko – braniteljske udruge Stina pradidova.

- Poštovani branitelji i ratni veterani, invalidi, članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, članovi i aktivisti braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, građani grada Kaštela,  sretan Vam  Dan neovisnosti RH!
Na ovaj dan prisjetimo se svih onih koji su položili svoje živote za našu slobodnu, demokratsku i neovisnu državu.
Budimo ujedno napredni, moderni, suvereni i nezavisni, kao građani ove zemlje i našeg grada kojeg najviše volimo, odgovorimo svojim radom i djelovanjem za boljitak naše djece, jer su nas kroz stoljeća održale vjera i nada uz žrtve i vrednote života koje smo prinosili za boljitak naše države.
Zar i mnogi prije nas nisu bili nadahnuti i ispunjeni željama za izgradnjom nekog ljepšeg, pravednijeg i humanijeg društva u kojem bi svakom ljudskom biću bila omogućena egzistencija dostojna čovjeku.
Svima nama je čast i ponos ali i obveza služiti svom gradu, svojoj zemlji i svom narodu. Dostojanstvo čovjeka nam treba uvijek biti na prvom mjestu po svjesnom i slobodnom izboru jer nas to potiče i vodi kroz osobna uvjerenja u odabiru slobode i savjesnog rada.

Neka Vam je sretan današnji dan, Dan neovisnosti RH - čestitka je UHRV Kaštela koju je potpisao predsjednik udruge Ivan Bazina.

- U povodu 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, HSLS Kaštela građanima grada Kaštela čestita Dan neovisnosti. Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske prisjećamo se dana kada je Sabor Republike Hrvatske jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom.
Nakon dugogodišnje borbe i stradanja ta je povijesna odluka dovela do stvaranja Hrvatske države, njenog međunarodnog priznanja i iskreno vjerujemo skorog ulaska u članstvo Europske Unije.
To je dan kada se sa posebnom pažnjom i uvažavanjem prisjećamo svih stradanja, muka i patnji kroz koje su naši građani prošli na putu stvaranja neovisnosti i samostalne države.
U taj su put ugrađeni brojni životi hrvatskih branitelja, prognanika i stradalnika Domovinskog rata čija je žrtva i patnja omogućila njeno stvaranje. Za tu im najvišu i najveću moguću žrtvu dugujemo neizmjernu zahvalnost i osobito poštovanje.
Uz želju da nas na putu daljnjeg razvoja našeg Grada i Države prate veće zajedništvo i međusobno razumijevanje, svim građanima Kaštela čestitamo Dan neovisnosti Republike Hrvatske – stoji u čestitki HSLS-a i predsjednikaa Darija Kurtovića.

- Obilježavajući i slaveći današnji dan, moramo se prisjetiti da put do neovisnosti nije bio lagan ni kratak, da su na tom putu mnogi dali svoje živote, posebno hrvatski branitelji, koji su najzaslužniji što danas slavimo ovaj blagdan.

Iako prolaze godine pred nama je i dalje zadatak izgradnje ove države, na principima slobode, zajedništva, socijalne pravde i razvoja gospodarstva te očuvanja temeljnih vrijednosti. S nadom u bolju budućnost, sretan vam Dan neovisnosti – poručili su kaštelanski HSP-ovci predvođeni Antom Komljenom.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij