hren

ODRŽAN SAJAM MOGUĆNOSTI
U sklopu programa „Zajedno više možemo“, ove je subote u Kaštelima održan Sajam mogućnosti, koji četvrtu godinu za redom organiziraju Policijska uprava Splitsko  dalmatinska, PP Kaštela te Grad Kaštela.

- Radi se o preventivnom programu, a Sajam mogućnosti je jedna alternativa rizičnim ponašanjima. U sklopu programa održali smo niz predavanja djeci po školama o različitim opasnostima, poput droge, alkohola, kocke, interneta i drugog. Ukazujemo djeci na mogućnost izbora nekih sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti, kao alternativu tim rizičnim ponašanjima, a kako se danas može vidjeti, izbor je raznolik, a i interes djece je veliki. S obzirom na pozitivna iskustva tijekom prijašnjih godina vjerujemo da će značajan broj djece i nakon ovog Sajma pronaći neku aktivnost za sebe i popuniti te obogatiti svoje slobodno vrijeme – kazao nam je policijski službenik Ante Radoja iz Odjela za prevenciju PUSD.

A na portu u Kaštel Starom ove se subote predstavilo dvadesetak sportskih, tehničkih i kulturno-umjetničkih udruga koje djeluju u Kaštelima te predstavnika žurnih službi poput HGSS-a, vatrogasaca, policije, Crvenog križa i drugih.
Od sportskih udruga tu su bili i predstavnici odbojkaša, judaša, gimnastičari...

- Odbojka je jedan od najpopularnijih ženskih sportova i nemamo problema s interesom mladih, ali mi imamo ponešto drugačije probleme, a to su neadekvatni uvjeti za rad, kako bi taj veliki broj zainteresiranih smjestili u adekvatne prostore za rad. No, ovo je prilika da Kaštelanima, i mladima i starijima prezentiramo ono što radimo. Odbojka je jedan prekrasan sport, odličan i za curice i za djevojke i za žene. Ali veliki je problem danas, upravo što sve veći broj djevojčica prestaje baviti se nekom tjelesnom aktivnošću na prijelazu iz osnovne u srednju školu i mi radimo sve što je u našoj moći da im omogućimo razvoj njihovih potencijala u okviru našeg kluba – kazao je trener Malenih Zoran Grgantov.

Svoj rad na štandovima prezentirali su ovog dana i dječje kazalište Škatula, folkloraši, mažoretkinje koje su sve oduševile svojim nastupom, publika je mogla vidjeti što je to twirling, čime se bave planinari, ali i rad robotičara udruge Futura.

- Djeca su poprilično zainteresirana za robotiku i osnove programiranja, posebno oni mlađi. Imali smo danas dosta djece na štandu, a najviše zanimanja pokazali su za mogućnost sastavljanja od lego kockica i njihovog programiranja – kratko nam je rekla Sanda Pensa.

I djeca i mladi poseban interes pokazali su i za štandove žurnih službi, promatrali su predstavnike Crvenog križa u akciji mjerenja tlaka i šećera, razgledavali vatrogasni i policijski brod, njihovu opremu, a posebno zanimanje, uz policijski motocikl pokazali su i za opremu Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Mlade često privlači ljubav prema prirodi i pomaganje drugima u nevolji, a posebno jer se kroz našu službu provlači niz zanimljivih pa i adrenalinskih aktivnosti poput alpinizma, speleologije, skijanja, penjanja i sličnog – zaključio je gorski spašavatelj Jurica Ćatipović.

Sve sudionike ovogodišnjeg Sajma mogućnosti pozdravila je i kaštelanska pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić, izrazivši zadovoljstvo radom udruga i službi, posebno u djelu koji se odnosi na rad s djecom i mladima, zbog čega imaju i potporu Grada Kaštela.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij