hren
 

KAŠTELANSKA DELEGACIJA BORAVILA U BUGARSKOJ
Predstavnici osnovne škole „Bijaći“ iz Kaštel Novog te predstavnici Grada Kaštela, ravnateljica škole Jadranka Šošić, dogradonačelnik Grgica Benutić,  profesorica hrvatskog jezika Tomislava Rogošić te Mijo Radić, nedavno su se vratili iz višednevnog posjeta Bugarskoj, a jedan od glavnih domaćina bio im je Oleg Mihaylov, ravnatelj 3. SU “Marin Drinov” iz Sofije.

Škola Bijaći iz Kaštel Novog je s 3. SU “Marin Drinov”, koja je prva škola u Bugarskoj u kojoj se prije pet godina počeo učiti hrvatski jezik,  u travnju 2018. godine,  potpisala Povelju o prijateljstvu i suradnji. Trenutno u ovoj bugarskoj školi, koja je potpuno obnovljena sredstvima Europske unije, 90 učenika uči hrvatski jezik kao izborni predmet, stoga je prvog nastavnog dana u Republici Bugarskoj za ovu godinu, pozdravni govor ravnateljice Jadranke Šošić upućen okupljenim učenicima, učiteljima, roditeljima, predstavnicima lokalne zajednice, institucija te Ministarstva obrazovanja, popraćen pljeskom koji je potvrdio iznimno povijesno dobre bilateralne veze i odnose Hrvatske i Bugarske. 

Ovom prigodom dogradonačelnik  Benutić prenio je pozdrave kaštelanskog gradonačelnika Denisa Ivanovića i predstavnika Gradske uprave te je uz ravnateljicu Šošić domaćinima zaželio sretnu i uspješnu novu školsku godinu koja je započela svečanim programom u kojem su izvedene i točke na hrvatskom jeziku. Učiteljica hrvatskog jezika u 3. SU “Marin Drinov” trenutno je Tsvetomira Gerginova.
Na svečanosti početka školske godine nazočio je i  gradonačelnik sofijskog distrikta Ilinden Ivan Bojilov i posebna gošća Nataliya Mihalevska, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Bugarske te drugi uglednici, kao i paroh crkve Svetog Trojstva koji je blagoslovio sve učenike, ali i Jasna Ognjanovac, nova veleposlanica RH u Bugarskoj u društvu suradnice Simone Krčmarove.
Domaćini su, u kabinetu hrvatskog jezika, održali svečani prijem za goste iz Kaštela na kojemu su, osim međusobne razmjene darova, domaćini uz Trifona Pavlova, predsjednika Građanske udruge Episkop Josip Strossmayer, gostima zaželjeli dobrodošlicu i izrazili oduševljenje posjetom kaštelanske delegacije.

Kaštelani su prvog nastavnog dana posjetili i 102. OU “Panajot Volov” gdje ih je dočekala ravnateljica Rumjana Zdravkova. U čast gostima, učenik trećeg razreda Georgi Vlaskov na hrvatskom jeziku je izvrsno izrecitirao Pjesmu o bojama, a pripremio ga je učitelj hrvatskog jezika Stojan Šaparov. U svečanom programu povodom početka nove školske godine i u ovoj su školi djeca otpjevala pjesme na hrvatskom jeziku.
Poseban obol organizaciji programa i protokolarnih posjeta dala je neumorna Hristina Jankova, predsjednica Kulturno-prosvjetne udruge Hrvata u Bugarskoj i članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske  te Ljudmila Ivanova, predsjednica kulturno-umjetničkog centra “Otac Pajsije” u gradskoj četvrti “Slavovci”.

Srdačan prijem za kaštelansku delegaciju organiziran je i u sofijskom distriktu Novi Iskar gdje su goste primile gradonačelnica Daniela Rajičeva i zamjenica Veselka Petkova.  Druženje je upriličio i Mladen Mladenov, gradonačelnik sofijskog distrikta Vrbnica .
Pokroviteljica većine društvenih i kulturnih zbivanja u Bugarskoj Venka Vasileva, magistrica zaštite kulturno-povijesne baštine, poslovna žena, vlasnica hotelskog kompleksa “Sunčana perla” na obali Crnog mora te drugih poslovnih organizacija, u svom restoranu organizirala je više druženja na kojima su članovi kulturno-umjetničkog društva “Slavovci” iz Novog Iskara u tradicionalnim nošnjama izveli bugarske pjesme i plesove, a u čast gostiju pjevali su i hrvatske pjesme. Voditelj ansambla je Radi Manolov, glavni solist bugarskog državnog ansambla “Filip Kutev”, a voditeljica ženske pjevačke grupe “Zornica” je Kostadinka Inkova, profesionalna narodna pjevačica i glazbenica. Posebno je sve oduševila Ivet Petkova, osmogodišnja djevojčica koja je, na oduševljenje svih, pokazala svoje pjevačko umijeće i potvrdila da ovo društvo ima budućnost jer mlade generacije nastavljaju tradiciju svojih predaka.

Djelatnici škole „Marin Drinov, Dimitar Lutakov,  Emil Tsvetanov i Antonio Minev, Kaštelane su proveli jugozapadnim planinskim dijelom zemlje u kojemu je niz kulturnih znamenitosti poput Roženskog i Rilskog manastira iz 10. stoljeća koji je 1983. upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, a posjetili su i kuću u mjestu Rupite u kojoj je živjela poznata proročica Baba Vanga te drevni Melnik, najmanji bugarski grad.
Osim obilaska Sofije i molitve u katoličkoj crkvi Sv. Josipa u centru glavnog grada, kaštelanska delegacija posjetila je i Plovdiv, grad koji impresionira svojom ljepotom i bogatom baštinom u spoju tradicije i suvremenih umjetničkih trendova te je nedvojben zaključak da je prekrasni Plovdiv s razlogom Europska prijestolnica kulture 2019. godine.

- Puni nezaboravnih dojmova iz Republike Bugarske te poziva za nastavak međusobnih posjeta i suradnje, ovom smo prigodom izgradili nove mostove u prijateljskoj zemlji, članici EU – zaključili su svoje izvješće članovi kaštelanske delegacije.

Foto: privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij